Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Забраниха филм за дуел на Пушкин с Лермонтов

Властите в Севастопол не искали кинаджиите да се ровят в кокалите на поетите

Кадър от псевдоисторическия филм „Дуел. Пушкин – Лермонтов“ - Забраниха филм за дуел на Пушкин с Лермонтов

Кадър от псевдоисторическия филм „Дуел. Пушкин – Лермонтов“

Премиерата на филм за дуел на Пушкин с Лермонтов (какъвто никога не е имало) беше забранена в руския град Севастопол, съобщи местният новинарски портал ForPost. Новата лента на режисьора Денис Банников, заснета в жанра „алтернативна история“, не е била допусната в киносалоните по заповед на зам.-губернатора Александър Пушкарев.

„Показването на филма беше категорично забранено от зам.-губернатора. Той, без да види и един кадър, заяви, че няма да позволи на никого да рови кокалите на Пушкин и Лермонтов, да пренаписва историята и да снима каквото му хрумне“, заяви Николай Александров, изпълнителният директор на лентата „Дуел. Пушкин – Лермонтов“.

Официалната премиера на филма в Русия беше 15 октомври, по случай 200-годишнината от рождението на Михаил Лермонтов. Лентата е заснета в Севастопол. Главните роли се изпълняват от Александър Карпов, Геннадий Яковлев и Евгений Лазарев.

Според псевдоисторическия сюжет, Русия побеждава в кървавата Кримска война, а Александър Пушкин (1799 – 1837) и Лермонтов (1814 – 1841) остават живи до средата на 19 век. По заповед на император Николай I двамата пишат помпозната официална история на династия Романови.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС