Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Забраниха плейбека в Киргизстан

Министърът на културата призова артистите да не мамят зрителите и слушателите си

На официалния празник „Денят на калпака“ фолклорни изпълнители от цял Киргизстан се събират, за да пеят и танцуват. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Забраниха плейбека в Киргизстан

На официалния празник „Денят на калпака“ фолклорни изпълнители от цял Киргизстан се събират, за да пеят и танцуват. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пълна забрана за изпълнения на плейбек и синбек е наложена в Киргизстан, съобщават местните медии. Заповедта на министъра на културата на Киргизстан Алтънбек Максутов влезе в сила от 1 януари.

Ограничението важи за изпълнения в държавни културни и образователни институции – това са всички театри, филхармонии, кинозали, клубове, музеи и библиотеки в страната. Забраната ще се спазва и на всички концерти и културно-масови мероприятия, се казва още в заповедта.

Министърът възнамерява лично да следи за изпълнението на нареждането. Още от края на 2020 г. Министерството на културата на Киргизстан е обявило намерението си да въведе тази мярка. През февруари 2021 г. изпълнителите бяха задължени да указват на афишите и в билетите дали изпълнението им е на живо. Тогавашният министър на културата Нуржигит Кадърбеков заяви, че „културата започва от честността“ и призова артистите да не мамят зрителите и слушателите си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg