Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Забраниха реклама на месо, за да опазят климата

Първият град в света със забрана да се рекламира месо е Харлем, Нидерландия

Нарасналите стада домашни животни са причина за около 14% от изхвърлените в атмосферата парникови газове, гласи статистика на ООН. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Забраниха реклама на месо, за да опазят климата

Нарасналите стада домашни животни са причина за около 14% от изхвърлените в атмосферата парникови газове, гласи статистика на ООН. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забраниха изцяло рекламата на месо в град Харлем, Нидерландия, съобщава изданието „Dutch News“. Това е първият град в света, в който рекламата на месо и месни продукти е приравнена към рекламата на цигари и алкохол. Местната партия на зелените, която доминира в общинския съвет на Харлем, е преценила, че намалената консумация на месо е ключова за изменението на климата. Забраната ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.

Други нидерландски градове – Амстердам, Хага и Лайден – също се борят с промяната на климата, като забраняват реклами, но засега там са ограничени само реклами на полети, на автомобили с вътрешно горене и на компании, които добиват изкопаеми горива.

По данни на ООН, нарасналите стада домашни животни са причина за около 14% от изхвърлените в атмосферата парникови газове и най-вече метан.

Решението на Харлем среща съпротива сред месопреработващата промишленост в страната, която неотдавна стартира кампания „Нидерландия – страна на месото“, в която призовава съгражданите си да ядат месо, защото то е и вкусно, и полезно за икономиката. Очаква се решението на градския съвет на Харлем да бъде атакувано в съда и от търговците, чиито интереси също ще бъдат нарушени. Дясната партия „Интересите на Нидерландия“ вече е заявила, че смята решението на общината в Харлем за нарушение на свободата на словото.

Според статистиката, около 95% от населението на Нидерландия яде месо, но повече от 50% не го включват в порциона си ежедневно.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg