Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Забраняват чужди думи в руските медии, кино и реклама

Законът за кодифицирането на съвременния руски език въвежда строги изисквания, за които ще следят държавни структури

На Червения площад в Москва е поставен надпис с хаштаг „Ние сме заедно“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Забраняват чужди думи в руските медии, кино и реклама

На Червения площад в Москва е поставен надпис с хаштаг „Ние сме заедно“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Закон, който забранява използването на думи с чуждестранен произход, прие руската Дума, съобщава ТАСС. Формулировката е „недопустимост на използване на чуждестранни думи в руския език, с изключение на тези, които са вписани в нормативните речници“.

Забраната ще важи за повечето сфери на живота – хората ще бъдат задължени да използват руски аналози на чуждестранните понятия в съдебни документи, в текстовете на нормативни актове, в училищата, в медиите, киното и рекламата. Всяка дума, която се използва в тези сфери, ще трябва да бъде съобразявана с включените в специални законово одобрени речници, които предстои да бъдат създадени.

Отговорността за написването и издаването на „нормативни речници, нормативни граматики и нормативни справочници, фиксиращи нормите на съвременния руски език“, ще бъде на специално създадена структура към Министерството на образованието. Кодифицираният съвременен руски литературен език ще бъде задължителен за употреба в бъдеще.

Не се уточнява как ще се извършва контролът върху литературните и кинопроизведенията за спазване на нормите, предвидени от закона. Предполага се, че с това ще се заеме цензорната организация Роскомнадзор.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС