Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Забраняват нерегламентираните графити в София

Нова наредба на СОС предвижда глоби, засилен контрол и специално отредени места за рисуване

За всяка рисунка върху фасада вече ще се изисква изрично съгласие на собствениците и становище от Експертно-художествен съвет. Снимка: „Площад Славейков“  - Забраняват нерегламентираните графити в София

За всяка рисунка върху фасада вече ще се изисква изрично съгласие на собствениците и становище от Експертно-художествен съвет. Снимка: „Площад Славейков“

До 2000 лв. глоба грози всеки, който драска или рисува по фасади в столицата без разрешение от общината. Това гласи новият член 4а в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община, който ще бъде гласуван утре, 6 април, на заседание на Столичния общински съвет, съобщиха от СОС. Докладът е на председателя на общинския съвет Георги Георгиев, съвместно с главния архитект Здравко Здравков и общинските съветници Малина Едрева и арх. Ивайло Петков.

Според добавката към Наредбата се забранява „драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място.

Глобите за нарушаване на правилата ще варират от 100 до 2000 лв. Ще бъде засилен и контролът по спазване на забраната.

Заедно с това се въвеждат мерки за насърчаване на графити изкуството, но само на изрично отредени пространства и специално изградени стени за свободно рисуване на графити. Новият ред ще изисква съгласие от собствениците на сградата, върху която ще има специално пространство, съгласуване с главния архитект на Столична община, становище от Експертно-художествения съвет и предоставен план за безопасност и здраве.

Според отчета на общинарите, за периода 2019-2021 г. са почистени над 7000 кв. метра нерегламентирани графити от обществените площи. Сред почистените места са знакови сгради и пространства като храм-паметника „Св. Александър Невски“, църквата „Свети Седмочисленици“, къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“, дома на писателя Стоян Михайловски, дома на ген. Георги Попов, домовете на народните артисти Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова, костницата мавзолей на княз Александър I Батенберг, площад „Джузепе Гарибалди“, Спортния подлез, подлезите при НДК и езерото Ариана, Народната и Столичната библиотеки, Софийския университет, множество училища и детски заведения, метростанции, паметници и паметни плочи, елементи на градското обзавеждане и много други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС