Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Забраняват Съюза на беларуските писатели

Защото укорил властите за отношението им към протестиращите в Минск

Нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич е в Управителния съвет на СБП. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Забраняват Съюза на беларуските писатели

Нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич е в Управителния съвет на СБП. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съюзът на беларуските писатели съобщи, че властите в страната се опитват да закрият организацията. Съобщението се появи в Телеграм канала на СБП.

„Дойде писмо. Върховният съд е започнал гражданско дело за ликвидация на общественото обединение „Съюз на беларуските писатели“, се казва в поста.

Според документите от съда, делото е заведено по инициатива на Министерството на правосъдието. На 24 август ръководството на Съюза на беларуските писатели е призовано на разпит. Поводът за делото е заявлението на СБП от август 2020 г., в което членовете на съюза осъждат действията на властта в Беларус по отношение на протестиращите.

В момента в СБП членуват 450 писатели, а в Управителния съвет е и нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич.

СБП е най-старата творческа организация в Беларус. Създадена е през 1934 г. През 2005 г. от съюза се отделя група писатели, които създават лоялна на властите организация – „Съюз на писателите от Беларус“. През 2006 г. е направен опит да бъде забранено старото сдружение, но тогава Върховният съд отсъжда в негова полза.

Преди дни в Беларус е бил закрит и П.Е.Н. центъра по нареждане на президента Александър Лукашенко. На 17 август от българския клон на писателската организация излязоха с отворено писмо в подкрепа на беларуските си колеги.

Вижте още: БЪЛГАРСКИЯТ П.Е.Н. ЦЕНТЪР В ЗАЩИТА НА КОЛЕГИТЕ СИ ОТ БЕЛАРУС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС