POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Забравена книга стана хит за една седмица

Разказът на Осман Октай за ДПС влезе в Топ 10 на най-четените издания 4 години след издаването му

Осман Октай в студиото на „Денят с Веселин Дремджиев“. Снимка: Стопкадър от ТВ + - Забравена книга стана хит за една седмица

Осман Октай в студиото на „Денят с Веселин Дремджиев“. Снимка: Стопкадър от ТВ +

През 2016 г. малкото издателство „Президент“ пуска на пазара книгата на Осман Октай „Крахът на една илюзия. Истината за ДПС”. Книжката е малка, само 134 страници, издателството също не е голямо и претенциозно, подбира какво да издава и не прави големи маркетингови кампании.

Книжлето с обещаващо заглавие минава някак незабелязано – 2016 г. не е протестна година, няма събития, които да насочат вниманието на читателите към тънкото като брошура издание.

Анонсът за нея в онлайн книжарниците звучи също неангажиращо:

„Това не е автобиографична книга, нито е история на така и несъстоялия се преход в България. Тази книга е за трънливия път на надеждата, за изгрева и залеза на една илюзия, представена като красива истина. За коварството и лъжата. За паяжината от интриги, променила съдбите на мнозина. За възхода и падението на личности, играещи роля и в днешното управление на страната ни. За опитите да бъде заглушен гласът на тези, които имат простички житейски желания – за дом, работа, родина, за правото да носят рожденото си име. Един разказ от първо лице, който дава да се разбере, че въпреки невидимите ръце, които пренареждат шахматната дъска на историята и събитията, все още има хора, които застават с лицата си и са готгови да споделят преживяното, без да се страхуват“.

Липсата на конкретика в анонса може биа обяснява защо никой не говори за тази книга вече 4 години и тя залежава по рафтовете на книжарниците – последната книга, издадена от издателство „Президент“, което няма активна дейност оттогава.

Миналата седмица обаче „застоялата“ книга на Осман Октай заема изненадващо второто място по продажби в „Гринуич“ – най-голямата книжарница в центъра на София.

Вижте още: ТОП 10 НА КНИЖЕН ЦЕНТЪР „ГРИНУИЧ“

Обяснението е просто – текстът е пряко свързан със злободневието, с темата на деня:

„Доган е необходим на задкулисието – мафията – модела „Кой” за контрол и кадруване на всяко управление. Моделът е прост. Давам пример: Вас Доган не ви познава, но с подходящите си зависимости вие сте подходящ за главен прокурор, за член на ВСС, за директор на службите или за министър. Чрез „мъжките секретарки” при него отива вашата биография и стига до трибуната на парламента. На задкулисието са му нужни такива хора. Мислите ли, че Доган е познавал Делян Пеевски? Или всички кадри, които са назначени от името на ДПС? Искате ли да се хванем на бас, че след реабилитацията Христо Бисеров ще стане депутат. И Орешарски, и Йордан Цонев, Иван Чобанов, Камен Костадинов и др.

Задкулисието и днес управлява и кадрува чрез Доган. Затова той е най-охраняваният човек и днес. Най-обслужваният в т. нар. сараи политически посредник. Нито сараите са негови, нито легендите за милиардите са истина. Той е най-удобният човек. И неслучайно в Закона за НСО в последния парламент приеха нов член, за да го пазят като цивилно лице. Всяка година от 2005 г. държавата плаща по 2,5 млн. лв. на НСО да го охранява като цивилен гражданин…“

Цитатът от текста на Октай не е нещо ново. Бившият втори в ДПС неведнъж е казвал същото в телевизионни интервюта. Но написано, затворено между корици, то придобива друга тежест. Така една книга, уж забравена, започва да живее нов живот, защото влиза в нов контекст. Такива феномени имаше в началото на изолацията заради коронавирусната пандемия – забравени книги и филми, подобни на световната ситуация, получиха нов живот.

Появата на „Крахът на една илюзия. Истината за ДПС“ сред най-четените заглавия на седмицата е показателна за това как книгите се вписват в реалността, как книжният пазар се влияе от конюнктурата и става непредсказуем.

Скоро, само след седмица, книгата на Осман Октай ще стане библиографска рядкост – цели 4 години, след като е била издадена.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg