Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бунище зад райския плаж Силистар

От четка за тоалетна до пластмасова щайга сред артефактите от днешната БГ цивилизация

Морето се опитва да ни върне артефактите, които завещаваме на бъдещите археолози.  - Бунище зад райския плаж Силистар

Морето се опитва да ни върне артефактите, които завещаваме на бъдещите археолози.

„Крайно време е човечеството да изчезне и на негово място да дойде друг вид“, каза ми в интервю преди години Теди Москов. Не беше ядосан, обяви го с равен тон – както лекар съобщава окончателна диагноза.

Тогава ми се стори краен и скоро забравих тези думи. Изплуваха ми след толкова време заради бунище, което расте на Силистар – в защитена територия на метри от райския плаж. Там, където пясъчната ивица свършва и преминава в тясна пътечка между скалите, за да изведе до живописно заливче с форма на бисерна мида. Мястото е извън пределите на стопанисваната от концесионер зона и макар да не е чак толкова лесно достъпно, следите от човешко присъствие там ужасяват.

В дългата не повече от стотина и широка 7-8 метра ивица от дребни и по-едри камъни се натъкнах на спринцовка, кутии, бил-някога-дюшек, щайга от пластмаса, опаковки и шишета от същия материал. Някои се полюшваха безгрижно, други плажуваха свободно върху сиво-сините камъни, трети бяха изтикани от вълните във формата на дъги по брега.

За разлика от зоната в съседство, чиято емблема е застрашената от изчезване Пясъчна лилия – Pancratium maritimum, наричана още Морски нарцис, тук царица е една четка за тоалетна. Бяла, все още със следи от употреба от незнаен индивид в незнаен нужник…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Всички тези артефакти на днешната БГ цивилизация са получили и съответния анализ и обобщение – на сметището личат останки от боклучарската инсталация с надпис Black Sea Memorial на дъска, привързана за прът.

Държавата на думи

Силистар е защитена местност с къмпинг в Община Царево, Бургаска област. Намира се в граничната зона с Турция в близост до Синеморец. Обявена е за защитена територия през 1992 г. от Министерството на околната среда на България. Попада на територията на природен парк „Странджа“, а така също и в едноименните защитени зони „Странджа“ за опазване на дивите птици и природните местообитания. Защитена зона „Странджа“, включваща и защитена местност „Силистар“, е част от европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

Съгласно закона за защитените територии ЗМ „Силистар“ се охранява, управлява и контролира от служителите на държавно горско стопанство Царево и общинската администрация в Царево, под прекия контрол на дирекцията на природен парк „Странджа“. Общ контрол върху спазване задълженията на изброените институции в защитената територия би следвало да се осъществява от регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас.

Black Sea Memorial в снимки:

15

18

17

20

19

14

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах