Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Задължителни танци за цял град

Узбеки трябва да се отчитат пред кметството с видеоматериали за изпълнението на заповедта (видео)

Стопкадър от видеото - Задължителни танци за цял град

Стопкадър от видеото

Жителите на узбекистанския град Андижан са задължени всеки ден в продължение на цял месец да танцуват характерната за града полка и да представят на властите отчет за това, съобщава кметството на града в канала си в Телеграм.

Повод за заповедта е 100-годишнината от създаването на танца. Да танцуват са задължени всички, включително и държавните служители. Фото и видеоотчети трябва да се предават на районните администрации в града всеки петък. Не е уточнено какви ще са наказанията за неизпълнената заповед.

В рамките на честването в региона ще се проведат флашмоби в многолюдни места – ресторанти, магазини, на гари и дори в автобуси.

Андижанската полка не е народен танц. Киргизката актриса Розияхон Муминова за пръв път е изпълнила своя авторски танц по музика, написана от съпруга ѝ, в град Андижан. От тогава той се нарича „андижанска полка“. Тя е била актриса в театъра на град Ош, Киргизия, и по думите на дъщеря ѝ до края на живота си е съжалявала, че не е нарекла танца „ошка полка“.

Андижан е четвъртият по големина град в Узбекистан, един от най-старите градове в региона, заселен преди 2500 години. Бил е една от важните спирки по Пътя на коприната.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах