Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Задава се първата екранизация на „Сто години самота“

Приживе Маркес бил против

„Нетфликс“ смята да превърне романа „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес в сериал на испански език. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Задава се първата екранизация на „Сто години самота“

„Нетфликс“ смята да превърне романа „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес в сериал на испански език. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стрийминг платформата „Нетфликс“ купи правата за „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес. Сделката стана на 6 февруари – деня, в който се отбелязват 92 години от рождението на писателя. Американската компания смята да превърне романа в сериал на испански език, съобщават западните медии. Синовете на Маркес – Родриго Гарсия и Гонсало Гарсия Барча, са посочени като изпълнителни продуценти на проекта, който ще бъде заснет в Колумбия, родината на писателя.

„Сто години самота“ е публикувана за пръв път през 1967 г. – от тогава от книгата са се продали близо 50 млн. копия, преведена е на 46 езика.

Това е първият път, в който произведението на Маркес, смятано за едно от най-важните на ХХ в., ще бъде адаптирано за екран. Самият автор, починал през 2014 г., отказваше да продаде правата приживе.

„Дълги години наред баща ни не желаеше да продаде филмовите права на „Сто години самота“, защото вярваше, че не може да бъде направена предвид времевите ограничения на дългометражния филм и смяташе, че ако бъде заснета на език, различен от испанския, няма да е правдоподобно – казва Родриго Гарсия. – Но в настоящата златна епоха на сериалите, с талантливото режисиране и писане, кинематографското качество на съдържанието и доброто приемане на чужди продукции от страна на световната публика, времето не би могло да е по-добро да предложим адаптация на огромната глобална мрежа от зрители на „Нетфликс“. Вълнуваме се да подкрепим „Нетфликс“ и създателите на филма в това начинание и нямаме търпение да видим крайния продукт.“

Америка за България

От „Нетфликс“ също изразиха радостта си от съвместната работа със семейството на нобеловия лауреат.

„За нас е голяма чест да ни бъде поверена първата филмова адаптация на „Сто години самота“, вечна история от Латинска Америка, превърнала се в икона, и сме развълнувани да я споделим със света – коментира Франсиско Рамос, вицепрезидент на испанските продукции за „Нетфликс“. – Ние знаем, че абонатите ни по света обичат да гледат филми и сериали на испански език и имаме чувството, че съвпадението между проекта и нашата платформа е перфектно.“

Това не е първият път, в който творба на Маркес се адаптира за екрана – през 2007 г. „Любов по време на холера“ бе заснета от Майк Нюъл с участието на Джована Медзоджорно, Хавиер Бардем и Бенджамин Брат. „Хроника на една предизвестена смърт“ от 1981 г. се е превърнала както във филм, така и в мюзикъл на Бродуей.

Вижте още: МАРКЕС НИКОГА НЕ Е ЗАБРАНЯВАЛ ДА БЪДЕ ИЗДАВАН НА БЪЛГАРСКИ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3