Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Задигнаха с измама графит на Банкси от Газа

Преди месец художникът изрисува руини в Ивицата с призиви за мир

Някога тази сграда е била двуетажна постройка. После от нея е останала само вратата. - Задигнаха с измама графит на Банкси от Газа

Някога тази сграда е била двуетажна постройка. После от нея е останала само вратата.

Един от графитите на Банкси в Газа е потеглил в неизвестна посока, след като местен гражданин е бил измамен да го продаде за малко повече от 100 долара. Една сутрин Раби Дардуна открива, че на вратата на останките от разрушения му дом има изрисувана гръцката богиня Ниоба – по-късно се разбра, че графитите в Ивицата са няколко и са направени по време на тайна визита на Банкси. Сега местен търговец дал на Дардуна едва 700 шекела за вратата, като обяснил, че е част от екипа на твореца. Известно е, че оригиналните графити на Банкси, когато изобщо достигат до пазара, се търгуват за стотици хиляди долари.

Семейният имот на Раби Дардуна е един от около 18-те хиляди разрушени постройки в района при 50-дневната война с Израел от миналата година – в резултат около 110 хиляди души са напуснали домовете си.

„Беше двуетажна сграда, от която остана само вратата“, разказва Дардуна пред „Би Би Си“ и добавя: „Тогава дойде млад чужденец и я изрисува“. Бащата на шест деца обяснява още, че след като графитът започнал да привлича силно медийното внимание, при него отишли група мъже. Те му обяснили, че идват по волята на художника и искат да купят вратата, тъй като част от неговото творчество.

„Казаха, че искат да я поставят в музей в Газа, където всеки да може да я види. Единият ми каза: „Ние сме от екипа, който го направи“. Дадоха ми да подпиша някакъв документ, според който се съгласявам на сумата от 700 шекела ($175, бел. ред.). Притиснаха ме и приех, защото имах нужда от парите“, разказва той. В момента 20-членното семейство на Дардуна живее в мизерен апартамент под наем – и се свива в едва 2 стаи.

„Наистина се чувстваме много разстроени и разочаровани. Тази врата ни принадлежи по право. Измамиха ни, това е измама. Затова искаме вратата да ни бъде върната“, апелира той.

Освен изображението на богинята, по време на посещението си в Газа Банкси изрисува и розова котка, играеща си с кълбо от бодлива тел, както и деца, люлеещи се около израелска наблюдателна кула. „Ако си измием ръцете за конфликта между силния и безсилния, ние сме на страната на силния – не сме неутрални“, написа на стена художникът.

Eдин от графитите в Газа.

Котка си играе с кълбо бодлива тел.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg