Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Задочна“ дискусия за Георги Марков

Разговор за писателя и човека, останали в сянката на „Българския чадър“

Снимката на Георги Марков дни преди убийството му, направена от агента на Държавна сигурност Николай Калчев. Снимка: Личен архив на Димитър Бочев - „Задочна“ дискусия за Георги Марков

Снимката на Георги Марков дни преди убийството му, направена от агента на Държавна сигурност Николай Калчев. Снимка: Личен архив на Димитър Бочев

Публична дискусия, посветена на Георги Марков, предстои на 23 март в Софийския университет. Целта на събитието е отправянето на „задочен” поглед към творчеството на писателя, извън контекста на „Българския чадър“.

Личността и произведенията на Георги Марков остават в сянката на политическия дискурс, подчертават организаторите от издателство „Сиела“. Театрален и филмов сценарист, Марков е автор и на редица новели, пиеси, разкази, романи и есета, много от които забранявани от тоталитарната власт.

За твореца и човека Георги Марков в разговора ще се включат журналистът, писател и биограф на Георги Марков Димитър Кенаров, писателят Димитър Бочев, режисьорът Дочо Боджаков и проф. дфн Инна Пелева. Модератор ще бъде критикът и писател Ангел Игов.

Дискусията „Задочни репортажи за литературното наследство на Георги Марков“ е на 23 март от 18,30 ч. в Нова конферентна зала, Софийски университет „Свети Климент Охридски“.


Вижте още: АГЕНТ МАРТИНИ И ПРЕДСМЪРТНИЯТ ПОРТРЕТ НА ГЕОРГИ МАРКОВ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90