Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Задругата на Толкин събира пари да купи къщата, където той пише „Властелинът“

Иън Маккелън и Мартин Фрийман начело на кампанията за превръщането на дома му в Оксфорд в литературен център

Къщата, в която Джон Р. Р. Толкин и семейството му се настаняват през 1930 г. Снимка: Breckon & Breckon - Задругата на Толкин събира пари да купи къщата, където той пише „Властелинът“

Къщата, в която Джон Р. Р. Толкин и семейството му се настаняват през 1930 г. Снимка: Breckon & Breckon

Иън Маккелън, Мартин Фрийман и Джон Рис-Дейвис са сред актьорите, които се включват в инициативата „Проект Нортмур“ – краудфъндинг кауза, поставила си за цел да събере достатъчно средства за купуването на къщата на Дж. Р. Р. Толкин на ул. „Нортмур“ в Оксфорд. Имението, което в момента се предлага на пазара, е домът, в който Толкин пише първите редове на „Властелинът на пръстените“, отбелязва „Индиуайър“.

Целта на каузата е не само да купи къщата, но и да я превърне в първия литературен център в света, посветен на писателя.

„Не можем да постигнем това без подкрепата на световното общество фенове на Толкин, нашата задруга от дарители“, казва Маккелън във видеообръщение от 2 декември, което дава началото на набирането на средства.

Към видеото на актьора, когото почитателите на Професора познават като Гандалф, се присъединяват още Рис-Дейвис (Гимли), Мартин Фрийман (Билбо), илюстраторът на „Властелина“ Джон Хау и певицата Ани Ленъкс, която получава „Оскар“ за песента „Into the West“ от „Завръщането на краля“.

Необходими са 4 млн. паунда за покупката на къщата. Но организаторката на каузата, писателката Джулия Голдинг, се надява сумата да бъде надвишена и предварително съобщава как планира да похарчи даренията. Ако събраната сума надвиши тази цифра със 500 хил. паунда, оставащите средства ще бъдат употребени за реновация и реставриране на градината към къщата. Още 100 хил. паунда ще ѝ позволят да даде началото на стипендия за деца и възрастни, произхождащи от семейства с ниски доходи. В случай, че бъдат събрани 4,7 млн. паунда, те ще бъдат вложени в създаването на хобитова къща в края на градината.

Плановете са къщата да посреща феновете на Толкин като първия литературен център, посветен на писателя. Снимка: Breckon & Breckon

Дарителите трябва да съберат сумата до три месеца, а ако не успеят, къщата ще бъде предложена на други купувачи.

„Невероятно е, имайки предвид неговата значимост, но няма нито един център по света, посветен на Толкин – казва Рис-Дейвис във видеото. – Визията ни е да превърнем къщата на Толкин в литературен хъб, който ще вдъхнови нови поколения писатели, артисти и режисьори в идните години.“

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90