Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Задявка“, неприлично предложение за 49 хил. лв.

40 картини за 400 хиляди лв. на търг в София

Ярослав Вешин, „Задявка“, 1886 г. 36/60, начална цена 49 хил. лв. - „Задявка“, неприлично предложение за 49 хил. лв.

Ярослав Вешин, „Задявка“, 1886 г. 36/60, начална цена 49 хил. лв.

Картини на Владимир Димитров-Майстора, Ярослав Вешин, Ян Вацлав Мърквичка, Иван Милев… се предлагат у нас на търг, озаглавен „Българско изкуство ХIХ – ХХ век“. Аукционът ще се проведе на 29 ноември в София. В него са включени 40 творби с обща предварителна оценка около 400 хиляди лева.

С най-високи предварителни оценки са „Задявка“ на Вешин – 49 000 лв., рисунката „Зима“ на Борис Георгиев – 34 000 лв., „Планински пейзаж“ на Сирак Скитник – 29 000 лв., „Майка с дете“ на Мърквичка – 32 000 лв. и „Ябълки“ на Майстора – 49 000 лв. Идеята, че някои от тези произведения (особено рисунката на Борис Георгиев) могат да бъдат продадени на тези цени, звучи нереалистично. Но това ще се разбере още днес.

„Ракурси“ предлага за продажба произведения на 24 именити автори от българското изобразително изкуство, творили между началото на 80-те години на XIX век до края на XX. Сред най-ранните работи, за които ще може да се наддава, е „Психея“ на Иван Димитров от 1881 г. Авторът му, един от първите съвременни български художници, е специализирал в Парижката академия и е излагал свои произведения в Парижкия салон през 1883-а и 1884 г.

В тази категория са още „Задявка“ от 1886 г. на Ярослав Вешин (от ранния, словашки период), както и диптих с битова сцена на чешкия художник. Тук трябва споменем и картина на Ян Вацлав Мърквичка, изпълнена в рядко срещаната техника grisaille, рисувана около 1888 г.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Владимир Димитров – Майстора, „Ябълки“, начална цена 49 хил. лв.

Търгът включва още изящна акварели и рисунки на Борис Георгиев, Иван Милев, и от по-съвременни автори като Бенчо Обрешков и Димитър Казаков-Нерон. Марио Жеков е представен с два морски пейзажа, а при художниците, творили през последните десетилетия на миналия век, ще може да се наддава за майсторски работи от различни творчески периоди на Тома Трифоновски, Димитър Лалев и Едмонд Демирджиян. Аукционът ще предложи и две платна на енигматичния Иван Вукадинов.

Ян Мърквичка, „Майка с дете“, grisaille техника, темпера и гваш, начална цена 32 хил. лв.

Желаещите да участват или просто да разгледат произведенията могат да го направят до 28 ноември от 11 до 19 ч. и в деня на търга – 29 ноември, от 11 до 15 ч. в галерия „Ракурси“. Самият търг ще се проведе от 18,30 ч. на 29 ноември в столичния хотел „Кристал палас“.

Борис Георгиев, „Зима“, 34 хил. лв.

Сирак Скитник, „Планински пейзаж“, начална цена 29 хил. лв.

Никола Танев, „От центъра“, начална цена 1500 лв.

Владимир Рилски, „Из Родопите“, начална цена 23 хил. лв.

Иван Вукадинов, „Коне“, начална цена 9900 лв.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах