Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Загадъчен килим от ябълки в една ирландска градина

Ябълковият килим край Клонмел.
Снимка: Ан Фицпатрик Флорист  - Загадъчен килим от ябълки в една ирландска градина

Ябълковият килим край Клонмел. Снимка: Ан Фицпатрик Флорист

Удивителен килим от ябълки край едно ирландско градче, в което се произвежда сайдер, привлече вниманието на фотографите и накара мнозина да се чудят какво всъщност се е случило, съобщава Би Би Си.

Впечатлението е такова, като че ли някой внимателно, ябълка по ябълка е свалил плодовете от дърветата и ги е наредил по тревата в градината. По думите на местния фотограф Тони Игън, ябълковите дървета край град Клонмел (Южна Ирландия) са обрулени от силния вятър, предизвикан от урагана „Офелия“, преминал през Ирландия на 16 октомври. Но как са останали така добре подредени?

Ябълковите градини тук заемат огромна площ, но този сравнително неголям участък, по думите на фотографа, се намира в низината, край малката река Шур.

„Заради урагана реката излезе от коритото си и заля градините, заедно с всички изпопадали от вятъра ябълки. Известно време плодовете плаваха из наводнената градина, а когато водата се оттегли, останаха на тревата, подредени в равен слой – разказва Игън, който живее недалеч от градините.

Водата от придошлата река е подредила ябълките по тревата. Снимка: Мейрид Филан, Инстаграм

„Това, което виждате на снимките, е по-малко от един процент от цялата територия, така че производството на сайдер не е застрашено“,  успокоява той любителите на ирландски сайдер.

Ураганът „Офелия“, връхлетял Ирландия миналата седмица, остави хиляди домове без електричество и изкорени много дървета. Скоростта на вятъра по южното крайбрежие на Ирландия достигна 176 км/ч. Няколко училища бяха принудени да затворят за два-три дни.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg