Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Загадъчен надпис в новооткрита пирамида

Намерена е неизвестна досега структура в некропола Дашур

Все още е неразчетен надписът върху блок от алабастър с размери 15 на 17 сантиметра. Снимки: „Ахрам“ - Загадъчен надпис в новооткрита пирамида

Все още е неразчетен надписът върху блок от алабастър с размери 15 на 17 сантиметра. Снимки: „Ахрам“

Останки от пирамида от Тринадесетата династия са открити при египетска археологическа мисия в района на пирамидата на Снофру в Дашур, пише сайтът „Ахрам“. Руините са в много добро състояние и предстоящите разкопки ще разкрият още от структурата, казва Махмуд Афифи от Министерството на антиките в страната.

Секторът, който до момента се вижда, показва част от вътрешната структура на постройката. Тя е съставена от коридор, който води към вътрешността, и зала с преход към южна рампа, както и към стая в западния край, обяснява Адел Окаша, генерален директор на некропола Дашур.

Новооткритият коридор в Дашур

В коридора е намерен блок от алабастър с размери 15 на 17 сантиметра, гравиран с 10 вертикални йероглифни реда, които все още се изследват.

Следващи проучвания целят да идентифицират покойника, за когото е вдигната пирамидата, и точния период, към който тя принадлежи. Към Тринадесетата династия на Древен Египет, която е на власт от 1773 до 1650 г. пр. Хр., се числят повече от 50 владетели.

Следващи проучвания целят да идентифицират покойника, за когото е вдигната пирамидата, и точния период, към който тя принадлежи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС