Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Загадката на изгубения Караваджо

Британски експерт успя да възстанови откраднат преди половин век шедьовър в целия му блясък

Създателят на лаборатория Factum Arte Адам Роу позира пред възстановката на „Рождество със св. Лоренцо и св. Франческо”. Проектът е продължил 5 месеца. Снимки: Телеграф - Загадката на изгубения Караваджо

Създателят на лаборатория Factum Arte Адам Роу позира пред възстановката на „Рождество със св. Лоренцо и св. Франческо”. Проектът е продължил 5 месеца. Снимки: Телеграф

Почти 50 години, след като мафията открадва от църква в Сицилия един от шедьоврите на Караваджо, той беше възстановен с помощта на свръхмодерна технология, разработена от експерт от Обединеното кралство, съобщи британският в. „Телеграф”.

През 1969 г., в един от най-прочутите арт обири на XX век картината „Рождество със св. Лоренцо и св. Франческо” е задигната от Ораторията на „Сан Лоренцо” в Палермо, Италия. Двамата нападатели, чиито самоличности не са установени и до днес, влизат необезпокоявани в църквата и изрязват с ножове платното от рамката му.

Според една недоказана с факти история, картината, която днес би струвала около $20 млн., дълги години седяла скрита в една сицилианска ферма и в крайна сметка била изгризана от мишки и плъхове. Преди няколко години обаче бивш мафиот разказа пред полицията съвсем друго нещо. По думите му картината, чиито размери са 2,7 метра дължина и почти 2 метра ширина, била използвана за килимче от страховития Тото Риина – шефа на сицилианската „Коза Ностра”. Друга теория твърди, че шедьовърът на Караваджо бил унищожен при земетресение в Ирпиния в южната част на Кампания през 1980 г., малко преди да бъде продаден на черния пазар.

Детайл от картината на Караваджо, дигитализиран с помощта на сложни 52-мегапикселови камери.

Детайл от картината на Караваджо, дигитализиран с помощта на сложни 52-мегапикселови камери.

Каквато и да е съдбата на „Рождество”, едно нещо е сигурно – картината все още не е намерена и ФБР я нарежда сред 10-те най-известни арт обира в света (Вижте още един случай за мистерия около прочута творба на Караваджо).

Сега в една испанска лаборатория британският художник Адам Лоу успя да възпроизведе шедьовъра в целия му блясък след 5-месечен упорит труд.

„Този проект е уникален от гледна точка на усилията, които са вложени в него”, заяви Адам Лоу, ръководител на базираната в Мадрид лаборатория за дигитално възстановяване Factum Arte.

Хората от екипа му се изправили пред огромно предизвикателство – първо използвали за отправна точка черно-бяла фотография на картината, заснета година преди кражбата й. После по щастлива случайност успели да открият в един институт за съхранение на изкуство в Рим набор от черно-бели стъклени негативи на шедьовъра, направени при последната му реставрация през 1951 г.

Експертите използвали сложни 52-мегапикселови камери и специално създадени за целта дигитални принтери, за да направят копия на отделните изображения. После ги „сглобили” и отпечатали върху платно, което било максимално подобно на оригинала. Върху него нарисували детайлите в стил, който отговаря на прочутата техника на Караваджо. Те дори успели да пресъздадат оригиналните следи, останали от четката на гениалния ренесансов художник.

„Работехме на ръка, за да дешифрираме и интерпретираме повърхнините, където нямаше достатъчно фотографската информация. Беше един непрекъснат процес на местене от дигиталния към материалния свят и обратно. Създадохме многочислени слоеве, за да пресъздадем плътността на тона и цвета. Направихме фотографии с размера на пощенска картичка и ги „пришихме” една към друга дигитално”, обясни Адам Лоу, който през 2000 г. основал лабораторията за консервиране на изкуство Factum Arte.

Експерти от Factum Arte отпечатват„Рождеството” върху платно, което е максимално подобно на оригиналното, използвано от ренесансовия художник.

Експерти от Factum Arte отпечатват„Рождеството” върху платно, което е максимално подобно на оригиналното, използвано от ренесансовия художник.

Вече 15 години британецът работи с арт институции и музеи по света, сред които Националната галерия и Музея на сър Джон Соън в Лондон, Прадо в Мадрид, парижкия Лувър и музеите във Ватикана.

Експертите на Адам Лоу се убедили, че полагат правилните цветове и сенки, като изследвали други творби на Караваджо, три от които са изложени в църквата „Сан Луиджи деи Франчези” в Рим – „Призоваването на апостол Матей”, „Мъченичеството на св. Матей” и „Вдъхновението на св. Матей”.

„Използвахме познанията си за картините в Рим, за да нарисуваме липсващите елементи в характера и стила на Карадажо. Правехме дигитални снимки с изключително висока резолюция, проверявахме дали са верни на детайлно ниво и след това повтаряхме отново и отново процеса. Постепенно добавяхме все повече слоеве информация”, допълни 56-годишният Лоу.

Мащабният проект обединил силите на фотографи, дигитални реставратори, изкуствоведи и компютърни специалисти. Преди няколко дни репродукцията била окачена точно там, където висяла, преди да бъде открадната от Ораторията на „Сан Лоренцо“. Тя ще бъде показана официално тази събота на церемония, чийто патрон ще бъде президентът на Италия Серджо Матарела.

„Когато окачихме картината миналата седмица, хората от Ораторията бяха много щастливи и казаха, че чувстват как една рана е била излекувана. Надявам се, че който и да е взел оригинала, сега ще пожелае да го върне, като види колко грижи и обич са вложени в този проект”, каза Адам Лоу.

Телевизия Sky Arts е посветила документален филм на проекта – „Загадката на изгубения Караваджо” (The Mystery of the Lost Caravaggio), който ще бъде излъчен във Великобритания през януари.

Смята се, че Караваджо рисува „Рождество със св. Лоренцо и св. Франческо” през 1609-а, само година преди смъртта си в Порто Ерколе, Тоскана. Той пристига в Сицилия през октомври 1608-а, след като бяга от Малта, където бил тикнат в затвора за убийството на млад художник при сбиване. Свадливият гений, чието истинско име е Микеланджело Мериси, направил някои от шедьоврите си именно в Сицилия, където живеел в изгнание.

Окончателна репродукция на шедьовъра. Специалистите са нарисували детайлите в стил, който отговаря на прочутата техника на Караваджо „светлосянка”, и дори са пресъздали оригиналните следи, останали от четката му.

Окончателна репродукция на шедьовъра. Специалистите са нарисували детайлите в стил, който отговаря на прочутата техника на Караваджо, и дори са пресъздали оригиналните следи, останали от четката му.

Factum Arte е изпълнявала и други подобни проекти, но досега експертите на лабораторията са правели копия само на съществуващи картини. След поръчка от Венеция те изработили дигитална репродукция на „Сватбата в Кана” на ренесансовия художник Паоло Веронезе. Оригиналната картина е плячкосана от наполеоновите войски, които нахлуват във Венеция през 1797 г., и сега се съхранява в парижкия Лувър. В манастир на остров Сан Джорджо Маджоре във Венецианската лагуна – там, където е била окачена „Сватбата в Кана”, сега е показано факсимилето.

Factum Arte участвала и в създаването на точно триизмерно копие на гроба на Тутанкамон в Долината на царете в Луксор, Египет. Британският археолог Никълъс Рийвс изследвал детайлното факсимиле и изказал теорията, че зад стените на гроба има скрита стая, където вероятно е погребана царица Нефертити, доведената майка на детето-фараон. Радарните изображение са изпратени за анализ в Япония и резултатите се очакват до няколко седмици.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90