Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Загадката с изчезването на Амелия Еърхарт разрешена?

Първата жена, прелетяла над Атлантическия океан, е загинала на необитаем остров в Пасифика

Хилари Суонк в образа на Амелия Еърхарт в биографичния филм „Амелия“ (2009 г.) - Загадката с изчезването на Амелия Еърхарт разрешена?

Хилари Суонк в образа на Амелия Еърхарт в биографичния филм „Амелия“ (2009 г.)

Кости, открити на необитаем остров в Тихия океан през 1941 г., е „почти сигурно“, че принадлежат на прочутата Амелия Еърхарт, твърдят учени в американско научно списание. Еърхарт, самолетът и навигаторът ѝ изчезват безследно над Пасифика през 1937 г.

Съществуват много теории, опитващи се да обяснят какво се е случило при опита ѝ да обиколи света със самолет. Амелия Еърхарт предприема околосветска обиколка през 1937-а – по онова време тя може би е най-известната жена, поне в Западното полукълбо. Но на 2 юли изчезва някъде над Тихия океан. След като в продължение на две години никой не открива следи от нея или самолета ѝ, в началото на 1939-а е обявена за мъртва, отбелязва Би Би Си.

През 1941-а британски учени, изследвали необитаемия остров Никумароро (на около 3 хил. км от Хавай), намират там човешки череп и кости, дамска обувка, навигационен уред, както и бутилка с билков ликьор бенедиктин – нещо, което се знае, че Еърхарт е носила със себе си и преди. Още тогава се появява хипотезата, че е възможно това са останките на авиаторката – но анализ, проведен във Фиджи, стига да заключението, че са на мъж.

Загадката „Еърхарт“ е подета отново през 2018-а и група учени отново се заема да проучи какво точно се е случило на 2 юли 1937-а. Изследване, публикувано в научното списание „Forensic Anthropology“ (Съдебна антропология), сочи, че 13-те кости, намерени на тихоокеанския остров, имат 99% съвместимост с описанието на Еърхарт. Настоящото проучване противоречи на досегашното заключение, че останките от Никумароро принадлежат на мъж – но това се обяснява с недостатъчното развитие на съдебната антрополотия през 1941-а.

Учените, работещи по случая, допълнително се затрудняват от факта, че костите (също като притежателката им) междувременно са изчезнали – затова новият анализ е правен на базата на снимков материал и на данни от разрешителното за летене на Еърхарт – по тях е изградена компютърна възстановка на тленните ѝ останки. За да се провери достоверността им, учените дори са се допитали до професионална шивачка, която по размерите на панталоните на авиаторката да отгатне точните показатели.

„Всичко това силно подкрепя тезата, че костите от Никумароро принадлежат на Амелия Еърхарт“, пише в заключителния доклад на учените по случая.

Еърхарт е едно от вдъхновенията на феминисткото движение и съвсем наскоро попадна в специалната колекция кукли „Барби“ на компанията „Мател“ заедно с Фрида Кало и още 12 други жени – модели за подражание.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg