Загина Коби Брайънт, звезда от NBA и носител на „Оскар“

Смъртта на баскетболиста и дъщеря му Джиана потопи света в скръб

Коби Брайънт и съпругата му Ванеса на наградите „Оскар“ през 2018-а, когато спортистът получи „Оскар“ за късометражния анимационен филм „Скъпи баскетбол“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Загина Коби Брайънт, звезда от NBA и носител на „Оскар“

Коби Брайънт и съпругата му Ванеса на наградите „Оскар“ през 2018-а, когато спортистът получи „Оскар“ за късометражния анимационен филм „Скъпи баскетбол“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Звездата на „Лос Анджелис Лейкърс“ Коби Брайънт загина в катастрофа в неделя по време на полет с частния си хеликоптер. Машината се е разбила около 10 ч. сутринта в градчето Калабасас, на около 40 км от Лос Анджелис. Заедно с Брайънт е била и 13-годишната му дъщеря Джиана, която също се е готвила за кариера в спорта. Двамата са летели за баскетболна тренировка на момичето. На борда е имало общо девет души. 

Коби Брайънт е легендарен спортист, оставил завинаги името си в историята на световния баскетбол. Днес в социалните мрежи негови почитатели от цял свят споделят скръбта си. Бившият президент на САЩ Барак Обама написа в Туитър, че Брайънт е загинал на прага на ново предизвикателство в живота си и изрази дълбокото си съжаление за трагичната му смърт.

По време на церемонията за наградите „Грами“ в неделя вечерта водещата Алиша Кийс помоли за минута мълчание с думите:

„В момента всички изпитваме дълбока скръб“.

Минута мълчание спря и всички баскетболни срещи, провеждащи се в този ден в САЩ.

„Семейството на NBA е опустошено от трагичната смърт на Коби Брайънт и дъщеря му Джиана“, написа комисарят на NBA Адам Силвър.

Коби Брайънт не беше само спортист. През 2018 г. той спечели „Оскар“ като сценарист и продуцент на късометражния анимационен филм „Скъпи баскетбол“. Наградите тогава минават и под знака на обвиненията към Брайънт в изнасилване. Но обвиненията отпадат.

Коби Брайънт е автор и на фентъзи романи за тийнейджъри. През 2019 г. книгите му дори влязоха в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“.

През 2018 г. българското издателство „Жануа“ издаде пълната биография на баскетболиста, написана от известния спортен журналист Роланд Лейзънби.