Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Загина Лебеда, новият Баришников

Балетистът Джонатан Оливие почина часове преди представление, след сблъсък на мотоциклета му с мерцедес

Джонатан Оливие плени ценителите с изпълнението си на Лебеда/Чужденеца в „Лебедово езеро“.  - Загина Лебеда, новият Баришников

Джонатан Оливие плени ценителите с изпълнението си на Лебеда/Чужденеца в „Лебедово езеро“.

Джонатан Оливие, един от най-мощните разказвачи на истории в съвременния балет, почина при катастрофа с мотоциклет на път за финалното представление на „Кар Мен“ от Матю Борн в Садлърс Уелс. Оливие загина след сблъсък с мерцедес. 

38-годишният танцьор притежаваше невероятен талант, присъствие и харизма. Той е випускник на училището за балет и съвременен танц „Рамбърт“. След завършването му се включва в известната трупа на Борн „Ню адвенчърс“, работи и в „Градската балетна трупа на Кейптаун“ и „Нордърн балет тиътър“ (понастоящем „Нордърн балет“). Номиниран е за Най-добър млад изпълнител на мъжки роли при раздаването на Националните танцови награди през 2002-а и за Най-добър балетист на Националните танцови награди през 2003-а и 2004-а. Получава и почетен докторат от Нортхемптънския университет през 2006-а.

Особеният вид танцов театър на Борн изисква рядка комбинация от техника и артистизъм, в която роденият в Нортхемптън Оливие се проявява с голям успех. След изключително изпълнение на Лебеда/Чужденеца в „Лебедово езеро“ с изцяло мъжки състав, той печели широка популярност и похвали r за изпълнението си на Лука в подновеното представление на „Кар Мен“, преработката на Борн върху операта от Бизе.

В коментар за британския „Телеграф“ Рейчъл Уорд отбелязва чувството за „мощ и опасност, като близост до матадор“, които Оливие изнася на сцената. Други критици също се съгласяват, че изпълненията му са били наистина необикновени.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Лиза Грейнджър, журналист от „Телеграф“, която гледа „Кар Мен“ в петък, казва:

„Сякаш видях съвременен еквивалент на Баришников. Невероятно силен, но и толкова лек, че не чуваш как пада обратно на земята. Никога няма да забравя това изпълнение. Едно от представленията, на които човек е щастлив, че е присъствал. Каква загуба, такъв невероятен балетист.“

Борн и трупата „Ню Адвенчърс“ отдадоха последна почит на Оливие в изявление в понеделник сутринта. То гласи:

„Джонатан Оливие беше един от най-харизматичните и внушителни танцьори от своето поколение.

Човек с голяма топлота и чар, Джони беше истински рицар, обичан и уважаван от колегите си, обожаван от публиката, която оставаше хипнотизирана както от паметните му изпълнения на сцената, така и от дружелюбната му и земна личност след представленията.

Той беше също вдъхновение и модел за няколко поколения млади балетисти, които се бореха да достигнат прекрасната му техника и величествено сценично присъствие.

Вчерашните събития разбиха сърцата на семейството, което „Ню Адвенчърс“ представлява и ние заедно изпращаме най-искрените си съболезнования на цялото семейство и всички приятели на Джони. В скръбта си за този незаменим артист намираме известна утеха в спомените, които той остави след себе си.“

Фенове, приятели и членове на балетната и сценичната общности споделят скръбта си за Оливие онлайн, научавайки новината.

Марсело Гомес, главен балетист на „Америкън балет тиътър“, който е танцувал заедно с Оливие в „Лебедово езеро“, пише, че танцьорът го е „вдъхновявал и учил повече, отколкото думите могат да изразят“.

Вижте изпълнението на Джонатан в „Лебедово езеро“:

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах