Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Загина момиченцето, което изпя преди 30 г. песента за дъгата (видео)

С тази мелодия Радослава Малякова и Борислав Чучков спечелиха награда от конкурса „Златната монета“ в Болоня през 1984 г.

Радослава Малякова на сцената на „Златната монета“ в Болоня през 1984 г. - Загина момиченцето, което изпя преди 30 г. песента за дъгата (видео)

Радослава Малякова на сцената на „Златната монета“ в Болоня през 1984 г.

Една от най-жизнерадостните детски песнички отпреди 30-ина години днес звучи като траурен марш за едно от двете хлапета, които я пееха. „Дъга“, композирана от Виктор Чучков, по текст на Драгомир Шопов, през 1984 г. бе изпълнена от сина му Борислав и Радослава Малякова. Малякова почина преди дни, след като бе прегазена от автомобил на пешеходна пътека.

Помним я като 6-7-годишно момиченце с руси опашки и закачлива усмивка, когато през 1984 г. двамата с Борко се явиха на международния конкурс за детска песен „Златната монета“ в Болоня, Италия. Спечелиха специалната награда на журито за най-добра чуждестранна песен. По онова време всички деца у нас пееха „Моля кажете не на шега…“ и искаха да бъдат като тях, Радослава и Борислав. Светът, нарисуван в песента „Дъга“, бе като символ на безгрижното детство, картина в ярки цветове, която обещава щастие.

Радослава бе избрана да изпълни тази песен заедно с Борко след прослушване, проведено в Съюза на композиторите. Пред „Площад Славейков“ Виктор Чучков си спомни, че слънчевото момиченце е било доведено от Стефан Рибаров – композитор и аранжор – и съпругата му Павлина Бешкова, пианистка. По-късно Чучков се запознал и с майката на Радослава. Баща й бил тонрежисьор, акустик, преподавал в Консерваторията.

След голямата победа нито Малякова, нито Чучков стават певци. Пътищата им се разделят. Борислав се занимава с кино, а Радослава става тонрежисьор като баща си. Дълги години работи в телевизия „Евроком“, а от известно време в „България Он Еър“. Преди дни колегите й в телевизията научиха за смъртта на Радослава. Нареди се сред стотиците вече жертви у нас, загинали блъснати от кола на пешеходна пътека. Това бе нейната последна, черно-бяла дъга.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

https://youtu.be/WeHylP5tU0s

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах