Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Заглушават Соня Йончева

Профилите ѝ в социалните мрежи вече ще бъдат управлявани от екипа ѝ

Соня Йончева често използваше социалните мрежи не само да рекламира новите си проекти, но и да споделя моменти от личния си живот, включително снимки от оскарите и от плажа. Снимка: Личен архив - Заглушават Соня Йончева

Соня Йончева често използваше социалните мрежи не само да рекламира новите си проекти, но и да споделя моменти от личния си живот, включително снимки от оскарите и от плажа. Снимка: Личен архив

Соня Йончева вече няма сама да управлява профилите си в социалните мрежи, става ясно от съобщение, разпространено в страниците ѝ в Инстаграм, Фейсбук и Туитър. Онлайн достъпът до сопраното вече ще става през екипа ѝ от мениджъри.

„От днес, 27 март, всички страници на Соня Йончева в социалните мрежи, ще бъдат управлявани единствено от екипа ѝ.  Ако желаете да отправите лично съобщение до госпожа Йончева, моля използвайте платформата в нейния уебсайт“, се казва в краткото съобщение.

Само преди дни оперната певица се оплака, че тя и семейството ѝ са подложени на ожесточени онлайн атаки, породени от негативната критика на Закари Улф в „Ню Йорк Таймс“. В отзива си за световното издание той коментира, че гласът на Йончева не е подходящ за ролята на Норма в едноименния спектакъл на „Мет“:

„Прилича на скица с молив, нейната Норма не е лишена от прецизност, но е безцветна. Йончева е енергична и отдадена, гласът ѝ не е грозен, но е неадекватен за тази музика“.

В отговор Йончева заяви, че е обект на „постоянен тормоз от луди хора“:

„Има хора, които аз наричам „гласови расисти“, които ни сравняват с някакви призраци от миналото. Осъждат ни, ако това, което изпеем на сцена, се разминава със записа от техния диск. Това не е в полза на новото поколение артисти и трябва да спре. Знам, че много от колегите ми ще се съгласят с мен и знам, че едва ли някой от тях ще има смелостта да говори за това по очевидни причини. Чувствам, че аз трябва да го направя“.

Вижте още: СОНЯ ЙОНЧЕВА: ТОРМОЗЯТ МЕ ГЛАСОВИ РАСИСТИ

За две от оперните представления Йончева се наложи да бъде заместена, включително за последното от 25 март, което се излъчи пряко от „Мет“ по БНР, но българската публика не успя да чуе българското сопрано в ролята. Като причина за смяната певицата посочи здравето си и по-конкретно влошила се вирусна инфекция.

В коментарите под поста, че Йончева се оттегля от социалните мрежи, почитателите ѝ изразяват разбирането си от отказа на певицата да се подлага на онлайн тормоз, други я окуражават след критиката на „Ню Йорк Таймс“. Някои споделят, че ще им липсва автентичността на певицата, но се срещат и коментари, че тъкмо липсата на филтър на мислите ѝ вреди на имиджа ѝ.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg