Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Загубихме още един от големите, Мишел Турние

Френският писател бе сред литературните икони на ХХ век

На български са излизали няколко романа на Мишел Турние – сред тях „Горски цар“, „Златната капка“, „Метеорите“, „Среднощен пир на любовта“, „Х-тимен дневник“, „Петкан или чистилището на Пасифика“ и др. - Загубихме още един от големите, Мишел Турние

На български са излизали няколко романа на Мишел Турние – сред тях „Горски цар“, „Златната капка“, „Метеорите“, „Среднощен пир на любовта“, „Х-тимен дневник“, „Петкан или чистилището на Пасифика“ и др.

Мишел Турние, една от големите литературни фигури на Франция от втората половина на ХХ век, е починал в понеделник на 91 години в дома си близо до Париж, съобщават негови близки и местният кмет пред „Франс прес“.

Турние е сред най-влиятелните френски писатели на миналия век. С романа си „Горски цар“ през 1970-а той печели най-престижната литературна награда в страната – „Гонкур“. Книгата разказва за човек, който вербува деца за нацисткия режим.

Десетилетия по-късно, през 2004 г., заедно с Артър Милър, Гюнтер Грас и Габриел Гарсия Маркес, Турние участва в антология с разкази, чиито продажби финансират борбата срещу СПИН в Южна Африка.

На български са излизали няколко романа на писателя – освен „Горски цар“, също и „Златната капка“, „Метеорите“, „Среднощен пир на любовта“, „Х-тимен дневник“, „Петкан или чистилището на Пасифика“ и други.

Името на Турние неведнъж е било спрягано и сред възможните кандидати за Нобелова награда за литература.

През последния половин век писателят живееше в селцето Шоасел край Париж, чието население е малко над 500 души. Кметът на селището Ален Сеньор, съобщил за смъртта на Турние, заяви, че той е пожелал да бъде погребан в корените на едно от най-големите дървета в селото.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90