Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Захар Прилепин спечели руската награда „Голямата книга“

3 млн. рубли (около 100 хил. лв.) за победителя

Захар Прилепин с романа си „Обител“, в който се разказва за лагер със специално предназначение. - Захар Прилепин спечели руската награда „Голямата книга“

Захар Прилепин с романа си „Обител“, в който се разказва за лагер със специално предназначение.

Носител на руската национална литературна награда „Голямата книга“ стана Захар Прилепин с романа си „Обител“. Второто и третото място заеха Владимир Сорокин и съответно Владимир Шаров. Тържествената церемония се състоя снощи в Москва за девета поредна година.

Отличеният роман на Захар Прилепин „Обител“ е посветен на историята на Соловецкия лагер със специално предназначение през 20-те години на миналия век. Класираният на второ място фантастичен роман на Владимир Сорокин се казва „Телурия“. Действието в него се развива средата на XXI век на територията на днешна Европа и Русия. Третата позиция е за романа „Завръщане в Египет“ на Владимир Шаров. Повествованието представлява история в писма на семейство, свързано с роднински връзки с Николай Гогол.

Драматургът Леонид Зорин получи наградата за принос в литературата. Книгата на Светлана Алексиевич „Времето на секънд хенда“ зае първо място в читателското гласуване. Втора остана „Обител“ на Прилепин, а челната тройка се допълни от „Параход до Аржентина“ на Алексей Макушински.

Лауреатите получават статуетки и парични възнаграждения – 3 милиона рубли (около 100 000 лв.) за първа награда, 1,5 милиона за втора и 1 милион за трета. Тази година в конкурса участваха 359 заглавия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90