Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Захари Карабашлиев с наградата „Писател на годината“

Столичната библиотека връчва годишните си отличия за най-четените автори, сред които са Стоичков и Бербатов

Книгите на Захари Карабашлиев са били най-търсени от читателите на художествена литература в Столичната библиотека през 2019 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Захари Карабашлиев с наградата „Писател на годината“

Книгите на Захари Карабашлиев са били най-търсени от читателите на художествена литература в Столичната библиотека през 2019 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Захари Карабашлиев ще бъде обявен за писател на годината от Столичната библиотека. Неговите книги „Жажда, „Хавра“ и „18% сиво“ са били най-заеманите през 2019-а от читателите на художествена литература, съобщават от библиотеката. Най-четена книга на съвременен български писател е „Юлски разкази“ на Здравка Евтимова. Наградите ще бъдат връчени на церемония на 17 декември.

Освен Карабашлиев, в Топ 10 на най-четените в Столичната библиотека съвременни български писатели този път няма изненади от лекия жанр – Георги Господинов, Владимир Зарев, Стефан Цанев, Цочо Бояджиев, Калин Терзийски, Милен Русков, Алек Попов, Недялко Йорданов и Елена Алексиева.

Любопитни са авторите от класическата българска художествена литература, най-търсени от читателите на библиотеката – Иван Вазов, Елин Пелин, Алеко Константинов, Йордан Радичков, Ангел Каралийчев, Валери Петров, Ран Босилек, Емилиян Станев, Димитър Талев и Димитър Димов.

Писател на детска литература на годината е Радостина Николова с поредицата за Мотовете. Сред десетте най-четени в тази категория са Милен Хальов, Екатерина Антонова, Галина Златина, Петя Кокудева, Мая Дългъчева, Божана Апостолова, Юлия Спиридонова, Емил Конрад и Стефи Петкова.

Най-четен автор на научна и научно-популярна литература в библиотеката е Христо Христов с „Погубената България“ (в съавторство с Вили Лилков), „Секретното дело за лагерите“, „Тайните фалити на комунизма“ и „Тодор Живков“. В десетката са още Калин Тодоров, Симеон Идакиев, Владимир Чуков, Николай Овчаров, Юлияна Антонова-Мурата, Георги Марков, Боян Петров, Димитър Бербатов и Христо Стоичков.

Вижте още: „…ДА ИЗГОНИМ ОТ СОФИЯ МАЛКО СВОЛОЧ. С ПОЗДРАВ: МИРЧО СПАСОВ“

От Столичната библиотека съобщават, че читателите им са се увеличили от 30 435 през 2014 г. до 58 600 през 2019 г. За 11 месеца на 2019 г. софиянци са заели за вкъщи 470 846 книги.

На 17 декември ще бъдат връчени награди още и за читател на годината – Калина Иванова и за читател на детска литература – 10-годишния Веселин Балачев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg