Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Захарна фабрика? Не са я събаряли, но вече я няма

Рухна, оставена на природните стихии и на наши събратя, които „берат“ от нея дърва и желязо

Днес от Захарна фабрика е останало само името. Заводът се е свлякъл, лежи мъртъв, а тялото му е отнесено от местните мършояди и времето. Снимки: Емил Георгиев - Захарна фабрика? Не са я събаряли, но вече я няма

Днес от Захарна фабрика е останало само името. Заводът се е свлякъл, лежи мъртъв, а тялото му е отнесено от местните мършояди и времето. Снимки: Емил Георгиев

Пловдив се вдигна да брани старите си тютюневи складове. И не успя да ги спаси – фасадата рухна под мечтите и багерите на новите им стопани. Държавата обаче се намеси и даде обещание някой ден сградата, в която навремето Димитър Димов е съзрял своята Никотиана, а ние виждахме културното си наследство, отново да се извиси в града на тепетата. Няма да е като оригинала, ще бъде поредната чисто-нова старина, но поне няма да е от стъклено-металните мутанти на новото време.

София обаче не спаси своята Захарна фабрика. Заводът и целия квартал от приказни къщурки около него са опустошени, драговолно предадени от своите собственици на природните стихии и наши събратя, дошли да „берат“ дърва, тухли и желязо. Някога Захарна фабрика е имала покрив, комините са пафкали весело и са разнасяли сладък аромат под пухкавите софийски облаци. А днес цялото стоманено небе се изсипва в изоставените й цехове, стените подгизват и една след друга се предават на гравитацията, от дървените врати и черчевета се кокорят няколко поколения дървояди, пазачите пък са като слепци за веселите събирачи на суровини, плъзнали като лиани около 100-годишните зидове.

Преди 118 г., на 28 ноември, на 2,5 километра извън тогавашна София, край пътя София-Ниш е открита захарната фабрика на белгийския консорциум Ернест Солвей. В ранни зори близката жп гара по линията София-Кюстендил превръща в мравуняк от работниците, за които по-късно са вдигнати стотици китни домове. Построени са върху 80 декара общински земи, със средства на фонд Обществени осигуровки. Откриването им е празник за софиянци и за жителите на околните селца – на тържеството присъства цялата заводска управа, кметът инж. Иван Иванов, министърът на търговията д-р Славчо Загоров, а Софийският митрополит Стефан отслужва водосвет.

Фабриката дава хляб и име на целия квартал в околността. Днес от нея е останало само името. Заводът се е свлякъл, лежи мъртъв, а тялото му е отнесено от местните мършояди и времето. Уличките са все още там – лъкатушат павирани около него и изтърбушените работнически къщи. Уж съборетини, миришат на погребение, но някой като че ли се устроил някак под тези капещи покриви, окичил ги е със сателитни чинии и тук-там е сменил прозорците с алуминиева дограма.

Институциите все още се бавят да поставят час на смъртта на Захарна фабрика. От нея свети единствено статутът й „паметник на културата“ – а той, както разбрахме, не попречи да бъдат сринати Тютюневите складове в Пловдив. Заради този статут на собствениците на Захарна фабрика – фирма с трибуквено име – са наложени две глоби по 100 хил. лв. от Столична община. От кметството твърдят, че са изчерпали административно-наказателния си арсенал, предвиден в закона. Съдбата на старата фабрика в момента е в ръцете на главния прокурор, до който е внесен сигнал от общината:

„Считаме, че са налице данни за престъпно поведение – собствениците са получили задължителни указания, наложени са им санкции, но със своите действия и бездействия те разрушават този знаков обект на културното наследство.“

Захарна фабрика вече я няма – какво наследство, каква култура са купчина мухлясали тухли? Прокуратурата най-вероятно ще се произнесе да бъде построена наново – ако са запазени плановете й, случайно. Но „случайно“ пък може и да са останали да гният под руините. А престъплението ще получи „наказание“ – да бъде вдигната онази стъклена бутафория, която са си представяли хората с трите букви. Първоначално.

Z_Fabrika2-a

Z_Fabrika5-a

Z_Fabrika11-a

Z_Fabrika8-a

Z_Fabrika13-a

Z_Fabrika4-a

Z_Fabrika12-a

Z_Fabrika6-a

Z_Fabrika16-a

Z_Fabrika10-a

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах