Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Закон в Китай срещу „нецивилизованото поведение“ в метрото

Глобяват пътниците, които ядат, пият, лежат на седалките и слушат шумно музика

През 2013-а метрото в Пекин е било използвано от 3,2 млрд. пътници. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Закон в Китай срещу „нецивилизованото поведение“ в метрото

През 2013-а метрото в Пекин е било използвано от 3,2 млрд. пътници. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай ще забрани със закон „нецивилизованото поведение“ в метрото, съобщава държавният вестник „Чайна Дейли“, цитиран от Си Ен Ен. От 1 април 2020 г. храненето, пиенето, стоенето прав или лягането на седалките, както и слушането на музика от лични тонколони в подземна железница в цялата страна трябва да спре.

Ще има изключение единствено за правилото „без храна и напитки“ – за хора, които имат медицински основания и за малки деца и бебета. Мярката бе одобрена от Министерството на транспорта на 29 октомври.

Досега регулацията на поведението в подземния транспорт бе различна в различните региони. В Пекин например от 2015 г. е забранено да се пие и яде в метрото. Това важи и за платформите на метроспирките, и за асансьорите. Нарушителите на правилото в китайската столица ги грози глоба от 500 юана (125 лв.).

Националната мярка е нужна, за да се „осигури сигурна и удобна транспортна услуга за пътниците“, която е „фундаменталната отправна точка на градския подземен транспорт“, се казва в изявлението на транспортното министерство. Все още не е ясно какъв ще е размерът на глобите. Не е известно и как хората с „медицински основания“ ще докажат това, ако бъдат заловени да нарушават новия закон.

Към момента 33 града в Китай имат подземна железница. Метрото в Пекин е било използвано от 3,2 млрд. пътници през 2013 г., по данни на списание „Railway Technology“. Това го прави второто по натовареност след Токио. На четвърто и пето място се нареждат Шанхай и Гуанджоу, които изпреварват в класацията дори Ню Йорк и Париж.

Освен в подземните си железници, Китай инвестира много и в националната жп мрежа. През 2018 г. правителството одобри предложение за изграждането на подводна инфраструктура за бързи влакове между два пристанищни града.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg