Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Закон за „лов на тролове” ще контролира социалните мрежи преди избори

Ще се променят и правилата за модериране на съдържанието

Данчо Полицая е един от най-известните профили на тролове в българския Фейсбук. - Закон за „лов на тролове” ще контролира социалните мрежи преди избори

Данчо Полицая е един от най-известните профили на тролове в българския Фейсбук.

Социалните мрежи – чуждестранни и български – ще трябва две седмици преди избори да идентифицират анонимните и фалшиви профили и да ги санкционират според правилата си. Това са основните предложения в проекта за поправка към Закона за електронната търговия, внесени днес от бившия министър на електронното управление Божидар Божанов и група депутати. Проектът е публикуван в сайта на Народното събрание.

С предложените поправки всички сайтове и социални мрежи, които препоръчват съдържание, ще трябва две седмици по-рано да започнат да идентифицират анонимните, фалшивите, подозрително групиращите се профили, за да се намали въздействието им в предизборната кампания.

Проектозаконът предвижда и да се извади на светло процедурата по модериране на съдържанието в социалните мрежи, както и да се задължат социалните мрежи да поддържат модериращ екип с български език. Ще се създадат и нови правила за спорове по въпросите на модерацията, както и нова възможност за подаване на доверени сигнали за неподходящо съдържание. Ще се засили и контролът за спазване на авторското право при публикуване в големи онлайн платформи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg