СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Законът за филмовата индустрия помага на телевизиите, убива киното“

В Отворено писмо големите филмови организации у нас настояват да не бъдат приемани промените в ЗФИ, вмъкнати между първо и второ четене в Народното събрание

Актьорите Евгени Будинов (депутат, член на Комисията по култура и медии в НС) и Свежен Младенов в сцена от сериала „Откраднат живот“. Ако промените в ЗФИ бъдат приети от парламента, сериали като този ще може да се снимат с пари от държавата. - „Законът за филмовата индустрия помага на телевизиите, убива киното“

Актьорите Евгени Будинов (депутат, член на Комисията по култура и медии в НС) и Свежен Младенов в сцена от сериала „Откраднат живот“. Ако промените в ЗФИ бъдат приети от парламента, сериали като този ще може да се снимат с пари от държавата.

Промените в Закона за филмовата индустрия обслужват големите телевизии и убиват българското кино, се твърди в Отворено писмо на българската филмова общност. Кинаджии от основните киносдружения и организации у нас настояват да не се приема Закона за изменение на Закона за филмовата индустрия на второ четене или президентът Радев да наложи вето над него.

Промените в закона, въведени между първо и второ четене в Народното събрание, „се пренасочват за финансиране на телевизионно съдържание, предназначено за излъчване основно в програмите на големите телевизионни оператори”, се казва в писмото. Според председателите на филмовите организации е недопустимо изискването продуцентите да бъдат допускани да кандидатстват за финансиране само при условие, че са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги – с 1 млн. активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто. Така парите, предназначени за кино, се оказват скрито подпомагане на телевизионните формати, твърдят кинаджиите. Това е прецедент в Европейския съюз. Телевизионните оператори ще окажат натиск, който ще доведе до промяна на киното, ще го превърне в изцяло телевизионно изкуство, смятат подписалите писмото. Според тях дискриминативно е и условието да се изисква комерсиален успех от филмите, които ще бъдат финансирани от държавата.

„Постъпилите предложения на практика подменят философията и основните принципи на Закона за филмовата индустрия. Приоритет на държавната политика в областта на филмовата индустрия вече не е българското кино, а комерсиалното производство на телевизионни филми и сериали, предназначени за излъчване изключително в каналите на големите частни телевизионни оператори. Предложени по този начин, законодателните промени нарушават както националното ни законодателство, така и европейските правила относно предоставянето на държавни помощи в сферата на културата.“

От процедурите по финансиране по този начин се изключват малките независими продуцентски къщи, което пречи на културното разнообразие и развитието на киноизкуството. От филмовата общност смятат, че измененията в закона се правят заради предстоящите избори.

„Разбираме, че предвид предстоящите парламентарни избори големите телевизионни оператори ще имат решаваща роля в кампанията, но това, което се извършва с предлаганите промени, внесени от депутатите между първо и второ гласуване за финансиране на телевизионни филми от субсидията, определена за българското филмопроизводство, е убийство на българското кино и нанася тежки поражения на националната ни култура, които ще имат последствия десетилетия наред. Надяваме се, народните представители няма да допуснат подобен компромис, независимо от партийните си обвързаности и натиска, на който вероятно са подложени.“

Подписи под отвореното писмо са поставили Милко Лазаров, председател на УС на Съюза на филмовите дейци, Павел Веснаков, председател на Българската асоциация на кинорежисьорите, Иван Тонев, председател на Асоциацията на българските оператори, Илия Костов, председател на Сдружение на филмовите и телевизионни режисьори, проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ и председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радиосценаристи, Галина Тонева, председател на Асоциацията на филмовите продуценти, Христо Христов, председател на Асоциацията на българските филмови продуценти, проф. д-р Емилия Стоева от „Асоциация Академика 21” и проф. Любомир Халачев от същата асоциация, бивш ректор на НАТФИЗ, д-р Диана Андреева-Попйорданова от Обсерватория по икономика на културата, Лъчезар Велинов, председател на Асоциация на българските анимационни продуценти, Надежда Славова, председател на Българска асоциация на независимите художници аниматори, Стефан Китанов, създател на „София филм фест”, Мира Сталева от „Международен София филм фест”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg