Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Закриха нравствената полиция в Иран

Преразглеждат и закона за задължително носене на хиджаб

Демонстрaнти с името на Махса Амини, чиято смърт предизвика протестите в Иран по-рано тази година, по време на мача от група B на Световното първенство по футбол 2022 г. между Иран и САЩ на стадиона в Ал Тумама, Катар. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Закриха нравствената полиция в Иран

Демонстрaнти с името на Махса Амини, чиято смърт предизвика протестите в Иран по-рано тази година, по време на мача от група B на Световното първенство по футбол 2022 г. между Иран и САЩ на стадиона в Ал Тумама, Катар. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нравствената полиция, един от най-репресивните органи в Иран, е закритa, заяви генералният прокурор на страната Мохамад Джафар Монтазери, цитиран от английската секция на новинарската агенция „Арабия.нет“. Решението е прието на фона на масовите протести, продължаващи повече от два месеца.

„Нравствената полиция няма нищо общо с правосъдието“, каза прокурорът.

Според него правителството може би ще преразгледа закона, задължаващ жените да носят хиджаб. Сега въпросът е поставен за разглеждане от парламента и правосъдното министерство, решението се очаква след една-две седмици.

Само допреди няколко дни официалните лица на Иран твърдо стояха зад позицията, че изискванията на протестиращите няма да бъдат изпълнени. За безредиците правителството на ислямската държава обвиняваше САЩ, Израел, а също кюрдските опозиционери, базирани в съседен Ирак.

Нравствената полиция бе основана през 2006 г. при президента Махмуд Ахмадинеджад. Сътрудниците ѝ следяха за „правилата на скромност“ и правилното носене на хиджаб. Иранките многократно са се оплаквали от грубости и оскърбления от страна на нравствените полицаи.

Протестите в Иран започнаха през септември след смъртта на 22-годишната защитничка на правата на жените – кюрдката Махса Амини. Тя бе задържана за свободно отпуснат хиджаб, по-късно заведена от полицията в болница, където почина от раните си от нанесен побой.

Полицията се опитва да спре протестите с максимална жестокост. Над 400 души са били убити по време на демонстрация, а на 14 ноември иранският съд произнесе първата смъртна присъда за участие в протестите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС