Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Закриват делото срещу Полански в САЩ?

Прокуратурата подала лъжлива информация срещу режисьора

Роман Полански е обвиняем в САЩ от 1977 г. по дело за педофилия. - Закриват делото срещу Полански в САЩ?

Роман Полански е обвиняем в САЩ от 1977 г. по дело за педофилия.

Влиятелният американски адвокат Алън Дершовиц настоя да бъде прекратено делото срещу режисьора Роман Полански, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Юристът подаде искането във Върховния съд на окръг Лос Анджелис. Дершовиц също така иска да му бъде разрешено да защитава 81-годишния режисьор.

Роман Полански е издирван от американските власти от 1977 г. по дело за изнасилване на малолетно момиче и още 6 други престъпления. Режисьорът, който има полско и френско гражданство, обаче твърди, че сексът е бил доброволен и момичето е знаело какво прави. В края на октомври САЩ поискаха екстрадицията му от Варшава, където режисьорът присъства откриването на Музея на еврейската история. Полските власти отказаха да го предадат, тъй като не намериха основания за арестуването му.

В обръщението си към съда Алън Дершовиц обвинява американските прокурори, че са подали лъжлива информация, когато са искали екстрадицията на Полански от Полша. Адвокатът настоява да бъде проведено заседание, на което да бъде закрито делото срещу режисьора на „Пианистът“. Като основание за искането си Дершовиц цитира свидетелско показание, според което през 2009 г. съдия Питър Еспиноза от Върховния съд имал „таен план“ да прати Полански в затвора, макар и за кратко.

Засега говорителите на окръжната прокуратура в Лос Анджелис се въздържат от коментар.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС