Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Закриват общински фестивали в Пловдив, дублират ги с частни продукции

Това твърди уволненият шеф на културата в града под тепетата Йохан Девлетян

 - Закриват общински фестивали в Пловдив, дублират ги с частни продукции

„Толерират се външни продукции, абсолютно несвързани с отдел „Култура“, които препокриват вече авторитетни наши събития“. Това разкрива уволненият шеф на културата в Община Пловдив Йохан Девлетян на пресконфереция, на която обясни задкулисието на някои процеси в града под тепетата.

Под външни продукции Девлетян визира фестивалите на Асен Асенов от сп. „Едно“, който след конфликт със Софийската община изнесе събитията си в родния си град Пловдив. Това се случи в навечерието на състезанието за Европейски град на културата, за който претендират София, Пловдив и Варна. Асенов е преговарял събитията му да участват в кампанията за София, но да си останат частни. Столична община е отказала.

„Това е политика на изместване на стойности и на пренасочване на пари, – казва уволненият пловдивски общинар. – Толкова години работя в тази сфера и ще ви кажа, че фестивал с бюджет от 100 хиляди лева не е имало (бел. ред. – в Пловдив). Ние организираме Фолклорния с 300 души участници – те спят тук, хранят се, и всичко това за до 80 хиляди лева. И изведнъж по 99 хиляди за всичките ЕДНО прояви. Стремглаво растат парите за Нощ на музеите и галериите – 35 хиляди за догодина. За фестивала на китарата са останали някакви мижави 15 хиляди. Тази година едва ще организираме три концерта…“

Йохан Девлетян, уволненият шеф на културата в Пловдив. Снимка: В. "Марица"

Йохан Девлетян, уволненият шеф на културата в Пловдив. Снимка: В. „Марица“

Един от примерите за дублиране на културни събития, даден от Девлетян, е годишнината на Борис Христов: „Г-н Стоянов (бел. ред. – зам.-кметът на Пловдив, син на Емил Стоянов и племенник на президента Петър Стоянов) го изхвърли от нашия бюджет и не отдел „Култура“ направи честването, а организаторката на Дни на музиката в Балабановата къща със средства от нашия бюджет. И то не за тази проява конкретно – парите им просто бяха завишени. Ние загубихме Пленера по живопис, Международните фотографски срещи, Европейския фестивал – все десетилетни събития. Всичкото това за сметка на безброй улични форми с външни продуценти“.

Йохан Девлетян е бил уволнен заради нарушения в разплащането на културни прояви. „Не крия, – казва той. – Ние правим нарушения, но иначе събитията просто няма да се случат. Никъде няма ощетяване на общината с нито един лев… Едната причина, която посочват, е, че са съставяни искания за извършване на разходи след действителното разходване на средства. Става дума за плащания на хонорари.

Нека да обясня процедурата. Служителят от отдела пуска доклад в електронната система и описва всичко. После докладът минава през юристи, отговарящите за обществени поръчки и системата за обществено управление и финансов контрол. Чак тогава го одобрява Стефан Стоянов. По цялата тази верига всеки един може да върне доклада. Ние сме длъжни и се съобразяваме с корекциите. Когато излезе докладът, се прави заявка за парите, които са необходими за цялата проява. След това се кани изпълнителят да подпише договора заедно с още петима души – от служител, който води събитието, от шефа на отдела, от главния счетоводител, юрисконсулта и най-накрая от Стефан Стоянов. Идеята, че аз съм направил нещо на своя глава, просто няма как да се случи в тази система.

За да платя хонорара на Джон Лорд например, аз трябва да пусна едно искане, което да мине по цялата тази верига и да ми се одобри отново. Само че Джон Лорд пристига в петък, свири в събота и си заминава в неделя. Не мога да пусна искането без неговия подпис. Изправен съм пред варианта – или няма да има концерт, или трябва да му платя. Ние му плащаме и на следващия ден въвеждаме искането в електронната система. Това е основният ми грях според одита и заповедта за уволнение. Второто ми провинение е, че не са превеждани документи, че работата действително е свършена и че всички участници са присъствали. Трябва поименно да опиша участниците. По дяволите, това са 300 души, кому е нужно. Пък и едно име да е – нима хората не видяха Джон Лорд? В резултат на тези мои действия са възникнали вредни последици за Община Пловдив, а функционирането на отдел „Култура“ е довело до липса на увереност за ръководството за съответствие на действията със законодателството. Никъде нито дума за някакви финансови злоупотреби.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg