Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зала 1 на НДК става театър: Явор Гърдев поставя Хайнер Мюлер (видео)

Снежина Петрова и Захари Бахарова правят „Квартет“. Забранен е за зрители до 16 г.

Явор Гърдев поставя спектакъл в зала 1 на НДК, който ще се играе само 6 пъти годишно. Снимка: Румен Добрев - Зала 1 на НДК става театър: Явор Гърдев поставя Хайнер Мюлер (видео)

Явор Гърдев поставя спектакъл в зала 1 на НДК, който ще се играе само 6 пъти годишно. Снимка: Румен Добрев

Не Народният театър, а НДК занапред вероятно ще бъде наричан първата сцена на България. Втори топ режисьор след Теди Москов започва работа по нов спектакъл в зала 1 на Националния дворец на културата – Явор Гърдев. Заема се не с комерсиален проект, който би осигурил публика в салона от 3500 места, а с високо изкуство – пиесата „Квартет“ на Хайнер Мюлер. Това е първият продуциран изцяло от НДК спектакъл.

Старият виц за квартета, в който влизат само двама, е напълно валиден за постановката на Гърдев. В неговия „Квартет“ има двама актьори – Снежина Петрова и Захари Бахаров. Тя в образа на Мертьой, той – на Валмон, ще играят по няколко персонажа, но сцената ще бъде многолюдна, пълна с мултимедийните им образи, които ще бъдат проектирани със средствата на киното на огромен екран.

„Когато тръбите на апокалипсиса зазвучат в ушите ти, упованието в любовта се засилва. Вкопчваш се в нея, сякаш тя ще удържи  победа над смъртта и ще те спаси от пропадането в бездната. Любовта в края на дните е ненаситна. Тя бърза в състезанието със смъртта, защото залогът си самият ти, а времето изтича и камерите предават на живо“, гласи анонсът на Явор Гърдев за театралното зрелище „Квартет“.

Режисьорът определи спектакъла като важен за него експеримент. Текстът на Хайнер Мюлер за Гърдев е еталонен, белязал „епохи в литературния авангард“ на Европа. Мюлер е написал „Квартет по „Опасни връзки“ на Шодерло дьо Лакло. Това е единствената пиеса, която Гърдев ще постави за втори път – през 90-те той е интерпретирал текста в „Сфумато“, но не целия, както ще направи сега.

Quartet-a

Снежина Петрова и Захари Бахаров ще играят не в дует, а поне в квартет. Тя в образа на Мертьой, той – на Валмон. И още няколко роли.

По думите на Явор Гърдев, действието ще бъде снимано като филм и монтирано в реално време. Три камери ще следят актьорите, както и множество виртуални, които ще засичат движенията им. Оператор и художник на осветлението е Орлин Руевски, сценичната среда и костюмите са дело на Огняна Серафимова. По костюмите е работил и аниматорът Владимир Тодоров, чиято основна задача е да създаде виртуалната среда. Музиката и тонрежисурата са на композитора Калин Николов.

Представлението е забранено за зрители до 16-годишна възраст. Не заради интерпретацията, а заради съдържанието, твърди Явор Гърдев. Той е поставил ограничението, защото според него за да бъде разбрана творбата на Мюлер, е нужно зрителите да бъдат полово съзрели. Но в крайна сметка родителите ще решат дали да доведат децата си на това представление.

Премиерата на „Квартет“ ще бъде на 12 май. Възможностите да бъде видян са ограничени – спектакълът ще се играе само 6 пъти годишно поради техническата трудност на изпълнението, както и заетостта на актьорите.

Директорът на НДК Мирослав Боршош разкри, че целта му е „Дворецът да се превърне в място на множество театрални пространства – всяко със собствен характер, визия и публика“.

Билетите за „Квартет“ са вече в продажба. Цените им са от 20 до 50 лв.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg