Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зала „България“ в страната на баритоновите партии

Томас Хемпсън пристига в София с репертоар от Верди, Моцарт и Бърнстейн

Репертоарът на Томас Хемпсън включва над 80 роли, а дискографията му е с над 170 албума, номинирани за редица награди, сред които „Грами“, „Едисон“ и „Гран При“.  - Зала „България“ в страната на баритоновите партии

Репертоарът на Томас Хемпсън включва над 80 роли, а дискографията му е с над 170 албума, номинирани за редица награди, сред които „Грами“, „Едисон“ и „Гран При“.

Томас Хемпсън, един от най-известните световни баритони, пристига за концерт в София. На 14 декември той ще изпълни със Софийската филхармония в зала „България“ арии от опери, оперети и мюзикъли на Моцарт, Гуно, Верди, Масне, Лехар, Бърнстейн и др. Диригент ще бъде Павел Балев.

Хемпсън е чест солист в „Метрополитън опера“ в Ню Йорк, където си партнира и с българското сопрано Соня Йончева („Травиата“, „Сватбата на Фигаро“ с номинация за Грами за 2017 г.). А концертът му в София предшества гастроли в Щатсопер в Берлин (16 декември) и в Берлинската филхармония (18 декември).

Репертоарът на Хемпсън включва над 80 роли, а дискографията му е с над 170 албума, номинирани за редица награди, сред които „Грами“, „Едисон“ и „Гран При“. За 20 години баритонът печели четири пъти награда „Ехо класик“, а през 2010-а бе удостоен с приза „Жива легенда“ от Библиотеката на Конгреса, където работи като специален съветник. Носител на известния приз „Концертгебау“.

Почетен от оперната гилдия на Метрополитън с титлата Met Mastersinger, името му е включено в почетния лист на Американската академия за изкуства и науки и в „Залата на славата“ на медията за звукозаписи „Грамофон“. Носител е още на титлите „Камерзенгер“ на Виенската опера, носител на ордена на изкуствата и книгата във Франция, лауреат на Австрийския медал на изкуствата и науките.

През 2017 г. Томас Хемпсън получи медал от Международната „Хуго Волф“ академия, заедно с дългогодишния си музикален партньор – пианиста Волфрам Ригер, за изключителните им постижения в интерпретацията на песни.

Концертът на Хемпсън у нас се осъществява с помощта на Фондация „Америка за България“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg