Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Залози за Нобела за литература, Беларус с най-големи шансове

Светлана Алексиевич, Харуки Мураками, Нгуги Ва Тхионго или сириецът Адонис?

Харуки Мураками – винаги фаворит, никога лауреат на Нобела. - Залози за Нобела за литература, Беларус с най-големи шансове

Харуки Мураками – винаги фаворит, никога лауреат на Нобела.

Спекулациите кой ще грабне Нобеловата награда за литература започнаха с наближаването на датата 8 октомври, когато ще го научим официално. Букмейкърите не пропускат да организират залози за едно от най-престижните отличия в света на книгите. Нека видим кои са фаворитите за наградата.

Според сайта за залози „Ладброкс“ с най-големи шансове е беларуската писателка Светлана Алексиевич. Наричана археоложката на комунизма, Алексиевич и друг път е попадала сред имената, спрягани за Нобел. Всяка от книгите на авторката е плод на мастодонтски труд – просторни интервюта с между 500 и 700 души, хиляди прочетени документи, посетени обекти и т.н. „Моралната памет на Съветския съюз“, както също е характеризирана Алексиевич, трупа голямата си популярност най-вече покрай изследванията си на ядрената катастрофа в Чернобил, нахлуването на СССР в Афганистан и ролята на жените в Червената армия през Втората световна война. Шансовете ѝ според букмейкърите са 5 към 1.

Харуки Мураками също е сред вечните фаворити за Нобела за литература. Японецът продължава да пише разпукващите реалността свои книги и да чупи рекорди с книгите си, а вече изминаха шест години от публикацията на считания за негов магнум опус роман 1Q84 – първият том от който се продаде в нечуван досега темп от един милион екземпляра само за месец. Вероятността Мураками да отнесе наградата е 6 към 1.

Непознат на български език автор е третият фаворит на сайта – кениецът Нгуги Ва Тхионго. Ва Тхиого, който в момента живее в Съединените щати, и преди е бил сред очакваните кандидати за наградата – със своите множество занимания от писане на романи, драматургия и кратка проза, през литературна и социална критика, та до детска литература. През 1976 г. той е арестуван заради политически послания в пиесата си „Ще се оженя, когато искам“ и прекарва зад решетките повече от година, след което заминава за Америка. Именно в ареста Нгуги пише първия модерен роман на езика кикуйу – и го прави върху тоалетна хартия. Неговите шансове за Нобел – 7 към 1.

И разбира се, Филип Рот – вечният претендент за наградата, един от най-популярните и титулувани съвременни американски писатели, създал знаковия образ на Нейтън Цукърман, печелил „Пулицър“, „Букър“, наградите „Франц Кафка“, „Фокнър“, няколко пъти Националната книжна награда на САЩ. Вероятността да бъде обявен 82-годишният Рот – 8 към 1.

Сънародничката му Джойс Каръл Оутс също е сред възможните фаворити със ставка 12 към 1. Въпреки това не изглежда много вероятно от Нобеловия комитет да изберат именно 77-годишната американка предвид лауреата от 2013 г. – Алис Мънро, отново от Северна Америка.

Както е известно, Нобеловите награди, особено за литература и мир, често са обвързани с актуални геополитически процеси. И предвид, че сред изброените до момента фаворити вече има хора, свързани с Русия и предшественика ѝ – Съветският съюз, както и репресиран африканец, остава само Близкият Изток – т.е. Адонис, който в последните години също се смята за много вероятен лауреат.

Сирийският поет Адонис, роден през 1930 г. като Али Ахмад Саид Езбер, още в средата на 50-те години на миналия век бяга от родината си, след като многократно е задържан заради политическите си виждания. Оттогава насетне той твори в Ливан и Франция (напоследък най-вече в Европа), автор е на повече от 20 книги и стихосбирки, които пише изключително на арабски.

Самият Адонис от години е противник на настоящата опозиция в Сирия – онази, от която до голяма степен се зароди Ислямска държава, но същата бе масово подкрепяна в началото на съпротивата си срещу режима на Башар Асад. В не едно свое интервю тогава поетът настояваше, че политическа система, стъпила върху религиозна доктрина и разделение на малцинства и мнозинство, няма как да е демократична. В началото на гражданската война в Сирия, попитан как е възможно да не е на страната на революцията, той отговаря с въпрос: „Каква политическа система има тя?“ и допълва, че изпълнена с насилие, наситена от агресивни групи, чиято единствена цел е сриването на режима, няма как да получи подкрепата му. Шансовете на Адонис за Нобел за литература според „Ладброкс“ – 16 към 1.

Със същата ставка е и албанският писател Исмаил Кадаре – това и най-големият шанс според букмейкърите наградата за литература да отиде при представител на Балканите. Доколкото, разбира се, Кадаре се идентифицира като такъв – подобно на част от останалите фаворити за Нобел, той е дисидент – скоро след промените през 1990 г. емигрира във Франция. Ако бъде избран албанецът, това би било нож с две остриета – той е дългогодишен член на Комунистическата партия, а освен това застава открито срещу мюсюлманството.

Сред писателите с по-високи коефициенти, от 25 към 1 нагоре, попадат например израелецът Амос Оз, Боб Дилън, който в минали години бе смятан за доста по-вероятен лауреат, Джон Банвил, Милан Кундера, Томас Пинчън, Лидия Дейвис

С шанс 50 към 1, което е и най-голямата ставка, за която букмейкърът приема залози, са Умберто Еко, Сеес Нотебоом, Кормак Маккарти, Дон ДеЛило, Иън Макюън, Маргарет Атууд, Мирча Картареску, Уилям Тревър и дори Нийл Геймън. Недоумение буди присъствието сред тях на Е. Л. Доктороу, който почина през юли тази година – както е известно отличието не се присъжда посмъртно.

След изброяването на всички тези имена, все пак почти е сигурно, че Шведската академия ще изненада всички ни на 8 октомври, когато ще обяви решението си. А и да не забравяме какво казва Томас Елиът, самият той лауреат през 1948 г.:

„Нобеловата награда е билет за погребението на човек. Никой не е направил нещо, след като я е получил”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах