POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Подкрепям битката на проф. Димо Димов и Софийски солисти

Тодор Чобанов е доктор по археология. Бивш зам.-министър на културата в кабинета "Борисов". - Зам.-кметът Тодор Чобанов: Подкрепям битката на проф. Димо Димов и Софийски солисти

Тодор Чобанов е доктор по археология. Бивш зам.-министър на културата в кабинета "Борисов".

Цигуларят проф. Димо Димов подкрепи протеста на Софийски солисти срещу мизерното им заплащане. Елитният камерен оркестър, както и Квартет „Димов“, са на щат към Столична община. Заплатите на музикантите са между 390 и 450 лв. А професорът е на половин бройка и месечното му възнаграждение е 243 лв.

Пред „Площад Славейков“ Димо Димов обаче заяви, че не може да излиза пред публика като колегите си със светоотразителна жилетка над фрака: „Не мога да стачкувам, защото ме е срам! Срам ме е от това, че съм търпял толкова години това положение. Срам ме е от хората, от колегите ми, защото ако не бях аз никой от тях нямаше да свири 8 години без прилично заплащане“.

Потърсихме отговор и разрешение на проблемите на Софийски солисти и Квартет „Димов“ от зам.-кмета по културата на Столична община д-р Тодор Чобанов.

– Проф. Димо Димов се чуди дали в Столична община ги е еня за него, квартета и Софийски солисти. Доколко важни са за вас съставите ви с изпълнители на класическа музика, г-н Чобанов? Ще подкрепите ли достойното им съществуване, имате ли желание да ги развивате?

– Столична община винаги е изпитвала огромно уважение към музикалните дейци и с всички сили и средства подкрепя тяхната дейност. В края на предишното десетилетие се чуха гласове, че общината не е длъжна да поддържа оркестри. Но сегашният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че Столична община няма как да функционира нормално без обезпечаването на важни за София функции като музикалната дейност на нашите три състава в областта на класическата музика – Симфониета „София”, Софийски солисти с Квартет „Димов” и Софийския духов оркестър. Опитахме се да използваме максимално съществуващата законова рамка – по Закона за защита и закрила на културата, и на практика дейността на общинските домове на културата бе подчинена на нормалното функциониране на тези софийски оркестри. За да се отворят щатни бройки за музикантите, през 2007-2008 г. беше съкратена огромна част от администрацията на тези културни домове. За музикална дейност общината не получава нито стотинка от държавата, за разлика от музейното дело и библиотеките. Общинските театри също са изцяло на наша издръжка, но при тях системата е доста по-различна – те реализират значителни приходи, често печелят до 50% от субсидията. Тези приходи от билети се връщат обратно при тях във формата на допълнително материално стимулиране.

– Какви са вариантите Квартет „Димов” и Софийски солисти да получават по-достойно възнаграждение?

– Заплатите на Софийски солисти и Квартет „Димов” са такива, каквито са в цялата система на общинската култура. Проф. Димов, когото безкрайно уважавам, е на половин щат, защото е пенсионер. Нашата политика е пенсионерите да работят на половин щат. Двама от неговите музиканти получават заплати по 900 лв., защото работят едновременно в квартета и в Софийски солисти.

Общината е гарантирала на всичките си състави пълна творческа свобода, което означава тотално одобрение за ангажименти към други оператори, работа на частно, командировки. Една от причините за ниските им заплати е, че на българската сцена те работят напълно безплатно. Сравненията с колегите им в други столични оркестри са логични, но нека да не скриваме факта, че другите оркестри работят срещу билети. Преди повече от месец се разбрахме да им повишим заплатите, но могат да започнат концертиране и срещу билети, макар и на по-ниски цени.

– Увеличението на заплатите им от 150 лв. обаче не ги удовлетворява. Това ли е максимално възможното?

– Разбираме ги напълно, но това са възможностите на бюджета на общината при тези данъци и такси, при тази нулева подкрепа от страна на държавата за концертна дейност. Ако желаят да продават билети – имат пълната свобода да започнат да го правят. Ще дам един пример – доскоро в Софийската градска галерия входът беше свободен и след въвеждането на билети със символични цени от по 2-3 лв., те имат приходи от десетки хиляди левове, които се разпределят обратно под формата на допълнително материално стимулиране.

Да се върна на проблема със Софийски Солисти и Квартет „Димов”. Тъкмо си стиснахме ръцете, след като взехме решение за увеличението на заплатите им, и започнаха тези акции. Ние ги разбираме и подкрепяме, няма как да им се сърдим…

– Подкрепяте протеста на Софийски солисти срещу мизерното им заплащане?

– Разбираме тази акция и дори насърчаваме музикантите да изразяват своето справедливо желание да получават по-добро възнаграждение. Подкрепяме ги и ще увеличим заплатите им максимално, доколкото е възможно.

– Квартет „Димов” и Софийски солисти се притесняват, че твърде малко хора ходят на т.нар. им селски концерти в Културен дом „Красно село”. Има ли възможност да им предоставите салон в центъра на София, за да имат по-голяма публика?

– Това е друг голям проблем на столицата – централизацията в културата. За съжаление, децентрализацията, стартирала в края на 90-те със Закона за защита и закрила на културата, все още не е завършена. Общините на места все още реално не са станали собственици на културната инфраструктура. Столична община например не притежава зала за симфонични концерти в центъра на града и трябва да плащаме високи наеми на салони, притежавани от държавата. Нито в Зала „България”, нито в НДК, нито във Военния клуб имаме безплатен достъп, освен ако не се уговорим с някакви други форми на сдружения и договори. Но това не е съвсем нормално. Необходимо е да се осигури нормален равен достъп до културните зали. Смятам, че държавата трябва да свали наема за Зала „България” за концерти на общинските музикални състави.

– Проф. Димов казва, че ако искате да им помогнете, трябва да създадете импресарско бюро, което да менажира концертите им в България и чужбина. Като бивш министър на културата той твърди, че делегираните бюджети не са подходящи в ситуацията на Квартет „Димов” и Софийски солисти. Какъв е вашият коментар като бивш зам.-министър на културата?

– Разбирам тезата на проф. Димов. Но не е работа на администрацията на общината да се занимава с продуциране и менажиране на музикалните състави. Това е функция на художествените ръководители на съответните ансамбли и оркестри и на директорите на културните домове. Най-лесният начин в случая е да поканим частни продуценти, но редно е самите творци да поемат маниджмънта на своята дейност, импресарството не е чиновническа дейност, не е работа на общината. Впрочем, с някои наши оркестри това се получава добре – Симфониета „София” в момента води преговори за турне в Швейцария.

– Около изгонването на Софийски солисти от Военния клуб се прокрадна тезата, че някой от Столична община се е обадил преди концерта и е наредил да бъде прекратен. Имало ли е такова обаждане?

– Това категорично не е вярно. Както и че е отказван диалог с оркестрите. Приемали сме музикантите много пъти, дори без предварителна уговорка. Разговори се водят и на синдикално ниво. Военният клуб не е на наше подчинение, той е към Министерството на отбраната. Аз не виждам проблем Софийски солисти да свирят със светоотразителни жилетки, те имат право на протест като всяко човешко същество. Това е част от демократичната култура и Столична община никога не се е възпротивявала музикантите да изразяват своята гражданска позиция.

– Не трябва ли да има наказан за изгонването на Софийски солисти от собствения им концерт, Столична община може би трябва да защитава правата им?

– Между Софийски солисти и Военния клуб има споразумение за провеждането на този концерт, трябва да проверим дали е в писмен вид. И ако е имало договор, ще попитаме в Министерството на отбраната защо не се е осъществил концертът, при условие, че в тази зала е имало концерти на фолкпевици и всякакви светски събития, които със своята провокативност далеч задминават светоотразителните жилетки на нашите музиканти.

– Трябва ли проф. Димо Димов да обяснява пред Столична община приноса си към българската култура, защото го е срам да стачкува, г-н Чобанов?

– Ние отлично разбираме и подкрепяме професора в неговата битка, направили сме всичко възможното за това той да концертира и да се изразява като музикант. Много искаме на него и музикантите от Софийски солисти да дадем максимално високи заплати, но за да дадем толкова, колкото искат, тези пари трябва под една или друга форма да излязат от джобовете на софиянци. Когато концертите им са с билети, ще имат и по-големи заплати.

– Вярно ли е, че не познавате естеството на тяхната работа, не ходите на концертите им, а пращате само букети?

– Напротив, отлично познавам работата им. Аз съм един от най-честите посетители на симфонични концерти от всички в нашата администрация. Далеч преди да започна да се занимавам с обществена работа, съм бил ценител на класическата музика – това Софийски солисти го знаят много добре, както и другите ни състави, защото се виждаме често.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg