VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зам.-министър Боил Банов: Без арки на Ларгото!

Да бъде смъкната драстично и височината на зидовете, нареждат от Министерството на културата

Римските зидове на архитект Юлий Фърков ще бъдат смъкнати. Снимка: Емил Георгиев.  - Зам.-министър Боил Банов: Без арки на Ларгото!

Римските зидове на архитект Юлий Фърков ще бъдат смъкнати. Снимка: Емил Георгиев.

Арките на архитект Юлий Фърков, които уж трябваше да отпаднат от проекта за реставрация и консервация на античните руини на Ларгото откъм столичния бул. „Мария Луиза“, все пак бяха вдигнати, видя в петък журналистът Емил Георгиев (В ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Ден по-късно, в събота, от Министерството на културата съобщават, че арки няма да има.

„Няма да се изграждат арки на територията на бъдещия музей на открито на столичното Ларго, независимо че фигурират в проекта – гласи информацията, получена от висшето арт ведомство. – Това разпореди днес заместник-министърът на културата Боил Банов, който замества министъра на културата Вежди Рашидов, докато е в болнични.“

Другият проблем с проекта на Фърков – височината на зидовете, която на места надхвърля два човешки боя – също ще бъде коригирана, твърдят от Министерството. Според световните практики при консервация на древни археологически обекти, надзидите не би било редно да надвишават 30-40 сантиметра.

„Консервационните надзиди на Ларгото, които имат за цел да запазят основите на оригиналните структури, да бъдат в символични размери“, наредил е Банов след извършена проверка на място на хода на изпълнението на проекта.

„Площад Славейков“ ще проследи ще бъдат ли изпълнени заповедите на зам.-министъра на културата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg