Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зам.-министър Боил Банов: Няма да съкращаваме хора, а премиери

Парите са свършили със задна дата

Зам.-министър Боил Банов е директор на театъра в Хасково от 2000 г. - Зам.-министър Боил Банов: Няма да съкращаваме хора, а премиери

Зам.-министър Боил Банов е директор на театъра в Хасково от 2000 г.

Съкращения в културата няма да има, ще бъдат съкратени премиерите в театъра. Това са част от стратегиите на служебния зам.-министър на културата Боил Банов за справяне с тежката криза с парите в арта. Пари за култура няма, няма и да има, призна неговият шеф – министър Мартин Иванов през уикенда в ефира на Нова телевизия.  Ако служебният състав на министерството не успее да намери липсващите между 10 и 15 млн. лв., с които театрите, музеите и оркестрите под шапката на държавата да изкарат годината, ще се наложи да затворят.

„В момента е абсолютно нелогично някой да прави икономии чрез съкращаване на хора, защото най-малкото обезщетенията, които трябва да плати, са равностойни на заплатите, – обяснява Банов в интервю за онлайн изданието „Факти“. – При системата на делегирани бюджети всеки директор преценява сам състава, който му е необходим. Хората могат да бъдат спокойни. Нашата система стана работеща и в предишните години доста културни институти, приобщавайки все повече зрители, можеха да раздават и допълнително трудово възнаграждение, ДМС-та под една или друга форма. Вероятно в рамките на тази година това ще бъде по-трудно…“

Виновник за кризата в културата, според Боил Банов, е предишното ръководство на Министерството на културата: „Те 6 месеца твърдяха, че ще сменят тотално системата, след което не само не я смениха, но и изведнъж вдигнаха парите необосновано. Това са нелогични неща. Понеже по принцип съм от другата страна на барикадата и съм тук (бел. ред. – в Министерството на културата) за малко, ще кажа: това действа ужасно, хората треперят при идването на всяко ново управление. Винаги чакаме в стрес: сега пък кой умник ще дойде и ще каже: „Това за нищо не става“… Това е перманентен стрес, в който живеем и от който не виждам нищо смислено да се поражда“.

Банов твърди, че познава проблемите в културата отблизо. „Още през април, когато тук се извърши едно недалновидно вдигане на стандартите на сценичните изкуства, бях от онези, които ясно изразиха позиция, че ще се стигне до подобна ситуация, – казва служебният зам.-министър, – тъй като увеличението на субсидията за продаден билет не беше подплатено с нищо реално в бюджета. Тя беше увеличена, което бе чудесна новина за хората, работещи в бранша, и за обществото. Проблемът обаче беше, че е увеличена, без да има абсолютно никаква реална подплата отдолу. Тоест, извърши се един популистки акт, последиците от който ще събираме всички ние“.

„Парите са свършили със задна дата, – признава Банов. – Огромният недостиг е още на шестмесечието. Не е нещо, което предстои – то вече е факт. Ние сме в непрекъснати разговори и консултации с браншовата организация, с Министерството на финансите, с ръководители на културни институти поотделно – особено на онези, които са с най-проблемни показатели в момента. С финансистите в нашето министерство се стремим да направим максимално ясна картината, да предвидим всички подводни камъни до края на годината. Подчертавам: стремим се да работим по посока решаване на проблемите до края на годината, а не до евентуалния край на мандата на нашето правителство – средата на октомври… Много по-лесно би било, ако съсредоточа работата си в това да няма проблеми до октомври, но моята философия и човешка гледна точка не ми позволяват да си тръгна оттук и да оставя всичко под нулата с невъзможност да се продължи нататък. Ние правим така, че в този тежък период до Нова година всички културни институти да могат да работят нормално, да не връщат зрители – публиката, която са си спечелили, да продължи да влиза в театрите и оперите и в същото време да се извършат необходимите вътрешни свивания на разходи, за да може да се премине в следващата година“.

Банов твърди, че според анализите в министерството „общо-взето всички културни институти имат достатъчно готови нови заглавия, с които могат спокойно да започнат сезона. Ако наистина ще се изкарва нова продукция, нека тя да бъде важна и стойностна в културно отношение – за региона, за публиката, за самия културен институт. Естествено, ние ще продължим да работим за някаква актуализация, каквато би била възможна в рамките на бюджета, но сме длъжни да подходим така, че да се справим и при варианта, в който няма да има никаква актуализация. Аз мисля, че ще направим спасителен план и ще можем да преминем в следващата година, когато очаквам нещата да се стабилизират“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90