Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зам.-министър Борислава Танева напусна Министерството на културата

Велислав Минеков е назначен за съветник по културата към вицепремиера Лазар Лазаров

Зам.-министърката на културата по времето на Велислав Минеков Борислава Танева. Снимка: Личен архив - Зам.-министър Борислава Танева напусна Министерството на културата

Зам.-министърката на културата по времето на Велислав Минеков Борислава Танева. Снимка: Личен архив

Зам.-министърката на културата Борислава Танева напусна поста си по свое желание. Това става ясно от нейна публикация във Фейсбук, в която тя обосновава решението си с преумора и нeобходимост да посвети внимание на студентите си, на семейството си и на себе си.

Борислава Танева заявява, че настоящият културен министър маестро Найден Тодоров има „много сходен на нейния профил“ и че двамата гледат в една посока, което е гаранция, че ще довърши заложеното и направеното досега. Тя благодари на министър Минеков за доверието и подчертава, че е участвала в много битки и на два пъти е изиграла „главна роля“ в тежката битка за спасяването на Държавните културни институти в областта на сценичните изкуства през изключително неблагоприятните ковидни и пост-ковидни времена“. Досегашната зам.-министърка припомня и успеха на министерството два пъти да спаси държавните културни институти от фалит.

Ето и цялото изявление на Борислава Танева:

„За моето семейството и близкото ми обкръжение не е тайна, че от доста време все по-сериозно и по-често говоря за желанието си да се оттегля от поста, който заемам в МК. Това желание се избистри окончателно и се превърна в решение да подам официално своята оставка като зам.-мин. на културата, което и направих преди малко.

Истината е, че изключително интензивната работа на два фронта (в МК и в НМА), продължаваща на пресекулки вече втора година, ме изтощи крайно и вече не се чувствам толкова ефективна, колкото трябвам и на екипа в МК, и на студентите си, на семейството и на себе си.

През целия този период много пъти ми се налагаше да отказвам участия в международни журита, майсторски класове, концерти и други професионални изяви на престижни форуми у нас и в чужбина.

И най-важното! Да, интимно е, но ще го споделя. Знаете, станах баба два пъти през миналата година. Не искам повече да се лишавам от несравнимите с нищо усещания за покой и хармония от пребиваването в съвършения детски свят. Тези мигове са благословени и отлитат безвъзвратно бързо…

Престоят в МК ми взе много, но ми и даде много. Дадено ми беше да създам приятелства, родени в сложни обстоятелства, които удържаха на поривите на най-различни ветрове (понякога неочаквано бурни). Знам, че тези хора ще останат за цял живот в сърцето ми и им благодаря!

Благодаря на министър Минеков, че ме избра до бъда до него в тежки времена и ми даде доверието си. Не го предадох.
Благодаря на хората от екипа ни! Благодаря на колегите от МК!

Освен личните и професионалните мотиви, още по-убедена и спокойна да взема това решение ме прави фактът, че настоящият министър има много сходен на моя „профил“ и гледаме в една посока. Сигурна съм, че ще довърши заложеното и направеното досега.

И не, не съжалявам! Не съжалявам за нито една своя постъпка. Напротив!

Отивам си с вдигната глава и спокойна съвест. Знам, че дадох максимума, на който бях способна, и мога да отговарям за всяко едно решение, което съм взела. Участвах в много битки, а особено горда съм, че на два пъти изиграх „главна роля“ в тежката битка за спасяването на Държавните културни институти в областта на сценичните изкуства през изключително неблагоприятните ковидни и пост-ковидни времена, в които ми се падна „честта“ да работя. И да, успяхме! Два пъти! И през 2021 и през 2022 година изработеното от нас ПМС осигури живот на държавните културни институти и не се стигна до фалити.

Предстоят нови битки за българската култура, за които от сърце искам да пожелая успех на Найден Тодоров в тази му нова роля. Вярвам му!“

Ден по-рано стана ясно, че скулпторът Велислав Минеков, който беше единственият сменен министър от Румен Радев във второто служебно правителство на Гълъб Донев, е назначен за съветник по култура на вицепремиера Лазар Лазаров. Лазаров е и министър на труда и социалната политика в двата поредни служебни кабинета от 2022-ра и 2023 г. Като вицепремиер той координира работата на министрите на образованието и науката, на културата, на младежта и спорта и на здравеопазването.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС