Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Замъгляване с бамбукови пръчици в галерия „Кредо Бонум“

Изложба на Даниел Мирчев-Дъна представя проблема на съвременния човек да се фокусира

Даниел Мирчев представя 5 свои творби, всяка от които е изградена от няколко хиляди елемента, преливащи в едно цяло. Снимка: „Кредо Бонум“ - Замъгляване с бамбукови пръчици в галерия „Кредо Бонум“

Даниел Мирчев представя 5 свои творби, всяка от които е изградена от няколко хиляди елемента, преливащи в едно цяло. Снимка: „Кредо Бонум“

Двайсет и пет хиляди бамбукови пръчици изграждат геометрични форми, които при движение се разфокусират и променят обемите си, в изложбата на Даниел Мирчев-Дъна в галерия „Кредо Бонум“. Петте необичайни творби са обединени под заглавието „BLUR“ („Замъгляване“). и може да бъдат разгледани в галерията до 3 януари 2022 г.

„Скулптурите изразяват новото предизвикателство пред съвременния човек – усилието да се фокусира – обяснява художникът Даниел Мирчев. – Живеем във време, в което бъдещето като че ли „изяжда“ настоящето, като не търпи забавяне и не му позволява да се концентрира. Идеи, образи и обекти се сливат в общ информационен поток и се размиват с всеки следващ клик или движение. А движението става по-важно от момента на вглъбяване.“

Снимка: „Кредо Бонум“

Изкуствоведът и галерист на „Кредо Бонум“ Весела Ножарова определя скулптурите като „обемни композиции от дърво, играещи със светлината и сянката, като създадени от алгоритъм с неясно предназначение – фрагменти от друго време, нуждаещо се от висока доза концентрация“.

Снимка: „Кредо Бонум“

Даниел Мирчев-Дъна се занимава със скулптура от дърво повече от 30 години. Макар да живее в София, Даниел работи предимно за европейския пазар. От 5 години е автор на белгийската галерия за съвременно изкуство „Macadam“, позиционирана в сърцето на Брюксел, и на лондонската Cubegallery, като двете галерии го представят на редица арт форуми и изложения в Европа и Америка. Негови творби има в частни колекции и домове в редица западноевропейски страни, както и в Канада и САЩ.

„Имам щастието да се издържам от това, което обичам да правя – да създавам. За мен това е привилегия, която ме прави щастлив всеки божи ден“, казва Даниел.

Завършил е Националната художествена гимназия в Сливен, специалност „Дърворезба“, и има зад гърба си множество участия в сборни изложби и кураторски проекти в София и страната.

Снимка: „Кредо Бонум“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах