Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Замърсяването на въздуха убива 2 млн. души годишно

Поглъщането на фини прахови частици увеличава риска от инфаркти, дихателни заболявания, рак

Частици с големина от 2,5 микрона - 10 пъти по-малки от човешкия косъм, проникват през белите дробове в кръвоносната система и предизвикват сериозни поражения в организма. - Замърсяването на въздуха убива 2 млн. души годишно

Частици с големина от 2,5 микрона - 10 пъти по-малки от човешкия косъм, проникват през белите дробове в кръвоносната система и предизвикват сериозни поражения в организма.

Повече от два милиона човешки живота биха могли да бъдат спасени годишно, ако въздухът бе по-чист. Ако Китай и Индия прилагаха препоръчителните норми за емисии на фини прахови частици, установени от СЗО (10 микрограма на кубически метър въздух), двете страни щяха да предотвратят преждевременната смърт на около 1,4 милиона души годишно, гласи проучване, проведено от университета в Минесота и публикувано в списание Environmental Science & Technology. Цифра, която не е за пренебрегване, ако я сравним с броя на жертвите на СПИН всяка година.

Ръководителят на проучването Джошуа Апт е изследвал частиците с големина от 2,5 микрона, или 10 пъти по-малки, отколкото дебелината на човешки косъм. През белите дробове те проникват в кръвоносната система и предизвикват сериозни поражения в организма. Излагането на тези фини прахови частици (които се получават от пожари, от електрически централи, захранвани с въглища, автомобили и камиони, промишлени емисии и др.) води до увеличение на рисковете от сърдечни инфаркти, сърдечносъдови и дихателни заболявания, рак.

Населението на света обитава предимно градовете, където замърсяването на атмосферата обикновено надвишава установената от СЗО граница. Средната стойност на замърсяването на въздуха в Париж например е 25 микрограма на кубически метър – това е далеч по-малко от Китай или Индия, където стойностите са 10 пъти по-високи. Във Франция около 42 хил. преждевременни смъртни случаи се отдават всяка година на замърсяването на въздуха.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg