Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Замърсяването на въздуха увеличава смъртността при коронавирус, смятат учени

За хората, изложени на мръсен въздух, опасността да не преборят белодробните инфекции е двойна

Така изглежда главен път в Пекин на 28 януари 2020 г. - ако облакът замърсяване не висеше над града, вероятно и смъртните случаи от коронвирус там щяха да са по-малко. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Замърсяването на въздуха увеличава смъртността при коронавирус, смятат учени

Така изглежда главен път в Пекин на 28 януари 2020 г. - ако облакът замърсяване не висеше над града, вероятно и смъртните случаи от коронвирус там щяха да са по-малко. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължителното замърсяване на въздуха в градовете има тенденция да увеличава смъртните случаи при заболяване от коронавирусна инфекция, смятат експертите. Вече е известно, че замърсеният въздух предизвиква белодробни и сърдечни проблеми и годишно отнема живота на поне 8 млн. души. Това означава, че респираторните заболявания биха имали по-сериозно влияние при хората, които редовно са изложени на токсични изпарения и фини прахови частици, обяснява „Гардиън“.

Покрай карантината в Китай, от където тръгна заразната инфекция, и в Италия, най-пострадалата европейска държава, се забелязва и положителна тенденция – в градовете там са измерени много по-ниски нива на замърсяване, заради ограничения брой превозни средства по улиците и заради намаления брой фабрики, които все още функционират. Американските учени са преценили, че ако въздухът в Китай бе по-чист, десетките хиляди смъртни случаи в страната със сигурност щяха да са по-малко.

И докато замърсяването в големите европейски градове отчита невиждан спад, мръсният въздух достига нови рекорди в развиващите се държави като Индия.

Екипът американски учени съобщава онова, което вече няколко дни се говори и у нас: пациентите с хронични белодробни заболявания и сърдечни страдания, предизвикани от дългосрочно излагане на замърсен въздух, имат по-малка вероятност да преборят респираторни инфекции и при тях се отбелязва по-висока смъртност. Същото важи и за коронавируса.

Като намалим нивата на замърсяване, ние помагаме на най-уязвимите в тяхната борба срещу настоящата и всяка следваща пандемия“, разяснява резултатите от изследването Сара де Матейс, член на здравната комисия към Европейското респираторно дружество.

Твърдението е подкрепено и с изследвания на предишни епидемии от коронавирус като САРС в Китай и МЕРС в Саудитска Арабия – китайските пациенти, дишащи мръсен въздух, са изложни на двойно по-голяма опасност от летален изход. В Саудитска Арабия по-висока смъртност е отчетена при пушачите, които се заразяват и умират по-лесно. Първи наблюдения и на Covid-19 предполагат, че по-уязвими на вируса са бивши и настоящи пушачи. Прави впечатление обаче, че смъртността при сегашния коронавирус е по-ниска от епидемиите САРС и МЕРС.

Според изчисленията на доктор Маршал Бърк от Станфордския университет, по-чистият въздух би спасил живота на поне 1400 деца под 5-годишна възраст и да предотврати преждевременната смърт на 51 700 души на над 70 години.

Междувременно Европейския алианс за общественото здраве предупреди, че веднъж щом мине пикът на коронавируса, европейските законодатели трябва да побързат с мерките си за ограничаване на дизеловите превозни средства по улиците.

Науката ни казва, че епидемии като Covid-19  ще се появяват все по-често. Така че да изчистим улиците е основна инвестиция в едно по-здравословно бъдеще“, казват от Алианса.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах