Замърсяването на въздуха увеличава смъртността при коронавирус, смятат учени

За хората, изложени на мръсен въздух, опасността да не преборят белодробните инфекции е двойна

Така изглежда главен път в Пекин на 28 януари 2020 г. - ако облакът замърсяване не висеше над града, вероятно и смъртните случаи от коронвирус там щяха да са по-малко. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Замърсяването на въздуха увеличава смъртността при коронавирус, смятат учени

Така изглежда главен път в Пекин на 28 януари 2020 г. - ако облакът замърсяване не висеше над града, вероятно и смъртните случаи от коронвирус там щяха да са по-малко. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължителното замърсяване на въздуха в градовете има тенденция да увеличава смъртните случаи при заболяване от коронавирусна инфекция, смятат експертите. Вече е известно, че замърсеният въздух предизвиква белодробни и сърдечни проблеми и годишно отнема живота на поне 8 млн. души. Това означава, че респираторните заболявания биха имали по-сериозно влияние при хората, които редовно са изложени на токсични изпарения и фини прахови частици, обяснява „Гардиън“.

Покрай карантината в Китай, от където тръгна заразната инфекция, и в Италия, най-пострадалата европейска държава, се забелязва и положителна тенденция – в градовете там са измерени много по-ниски нива на замърсяване, заради ограничения брой превозни средства по улиците и заради намаления брой фабрики, които все още функционират. Американските учени са преценили, че ако въздухът в Китай бе по-чист, десетките хиляди смъртни случаи в страната със сигурност щяха да са по-малко.

И докато замърсяването в големите европейски градове отчита невиждан спад, мръсният въздух достига нови рекорди в развиващите се държави като Индия.

Екипът американски учени съобщава онова, което вече няколко дни се говори и у нас: пациентите с хронични белодробни заболявания и сърдечни страдания, предизвикани от дългосрочно излагане на замърсен въздух, имат по-малка вероятност да преборят респираторни инфекции и при тях се отбелязва по-висока смъртност. Същото важи и за коронавируса.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Като намалим нивата на замърсяване, ние помагаме на най-уязвимите в тяхната борба срещу настоящата и всяка следваща пандемия“, разяснява резултатите от изследването Сара де Матейс, член на здравната комисия към Европейското респираторно дружество.

Твърдението е подкрепено и с изследвания на предишни епидемии от коронавирус като САРС в Китай и МЕРС в Саудитска Арабия – китайските пациенти, дишащи мръсен въздух, са изложни на двойно по-голяма опасност от летален изход. В Саудитска Арабия по-висока смъртност е отчетена при пушачите, които се заразяват и умират по-лесно. Първи наблюдения и на Covid-19 предполагат, че по-уязвими на вируса са бивши и настоящи пушачи. Прави впечатление обаче, че смъртността при сегашния коронавирус е по-ниска от епидемиите САРС и МЕРС.

Според изчисленията на доктор Маршал Бърк от Станфордския университет, по-чистият въздух би спасил живота на поне 1400 деца под 5-годишна възраст и да предотврати преждевременната смърт на 51 700 души на над 70 години.

Междувременно Европейския алианс за общественото здраве предупреди, че веднъж щом мине пикът на коронавируса, европейските законодатели трябва да побързат с мерките си за ограничаване на дизеловите превозни средства по улиците.

Colibri april 2017

Науката ни казва, че епидемии като Covid-19  ще се появяват все по-често. Така че да изчистим улиците е основна инвестиция в едно по-здравословно бъдеще“, казват от Алианса.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg