Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Замъци, хотели, кафенета. Всичките от лед

Леден замък в Кеми, Финландия - Замъци, хотели, кафенета. Всичките от лед

Леден замък в Кеми, Финландия

Малки кубчета за охлаждане на напитки. Огромни айсберги като онзи, потопил „Титаник“. Висулки по улуците. Всичко това е лед, за който знаем толкова много и с който ще си имаме взимане-даване през следващите няколко зимни месеца.

Замръзналата вода обаче може да има и съвсем други приложения, понякога съвсем неочаквани. Ето какво още правят по света от лед:

Леденият замък в Кеми, Финландия

SONY DSC

В градчето Кеми, разположено в северната част на Финландия, всяка зима изниква огромен замък. Покрита със сняг отвън, тази крепост отвътре е изцяло изградена от лед. Кулите й са високи 20 м, а общата дължина на стените й е над един километър. В замъка се извиват дълги коридори, има много стаи и мазета, както и впечатляващи снежни и ледени скулптури, които нямат нищо общо с обикновените снежни човеци. Сред хладните помещения на крепостта можете да видите изображения на богове, митични герои, известни личности, че даже и прочутите пилета от играта Angry Birds.

Замъкът е осветен отвсякъде с разноцветни прожектори, които му придават приказен вид. Вътре се помещават малък хотел, параклис, детски леден лабиринт и ресторант. В изисканото хранително заведение се предлагат фирмени специалитети като печена във фолио сьомга с картофи и домати, супа от еленско месо, печено говеждо, филе от елен и мус от ягоди, малини и боровинки.

 

Леденият океанариум в Кесенума, Япония

led02

В град Кесенума съществува единственият в света леден океанариум „Кори но суизокукан“. Неговите експонати са замразени риби, раци, октоподи и други морски животни, уловени в Тихия океан край бреговете на Япония. Всички те се съхраняват в еднакви по размер прозрачни ледени кубове.

Океанариумът е част от известния японски ресторант „Магуро Шашими“, който предлага единствено морска храна. Собствениците му решили, че това ще е един хем екзотичен, хем практичен склад за съхранение на храна. В него гостите могат да разгледат над 500 причудливи океански обитатели и да си поръчат блюдо с всеки един от тях – експонатите в океанариума присъстват и в менюто на ресторанта.

 

Леденият хотел в Юкасярви, Швеция

led03-a

Най-странният хотел в света с красноречивото име Icehotel вече две десетилетия изниква край шведското градче Юкасярви през зимата. За да не се разтопи буквално пред очите на гостите си, в помещенията му винаги се поддържа отрицателна температура.

Всички посетители получават топли дрехи и специални спални чували за ледените легла, постлани с мека еленска кожа.
Този хотел се строи наново всяка зима и затова винаги изглежда различно. Заедно с него изникват леден театър, кино и галерия, в която се провеждат модни ревюта. Гостите на това замръзнало кралство могат да се сгреят в сауната – единствената постройка, чиито стени са построени от традиционни материали. Барът обаче е целият от лед – включително и чашите, в които се сервират напитките.

Хотелът е любима дестинация за сватбени церемонии, които се провеждат в параклиса. За младоженците са предвидени специални стаи, в които да прекарат по-уютно първата си брачна нощ.

Как ще изглежда тази година леденият хотел, все още се пази в тайна. Официалното откриване е на 15 декември. Неговият „срок на годност“ е до началото или средата на март в зависимост от метеорологичните условия.

 

Леденият град в Харбин, Китай

led04-a

Вече половин век град Харбин в Северозападен Китай се превръща през зимата в приказен леден комплекс. Освен огромни копия на известни китайски дворци, храмове и скулптури се изграждат ледени улици, площади и постройки. Изложбената площ е над 600 000 кв. м, а с извайването на фигурите са ангажирани над 10 000 души. В ледения град се провеждат театрални спектакли, майсторски класове, конкурси, спортни състезания, а за най-смелите е предвидено къпане в ледени дупки.

 

Леденото кафене в Дубай, ОАЕ

led05-a

Едно от местата по света, където най-малко бихте очаквате да зърнете лед, е горещият Дубай. Точно там се намира ресторантът Chillout Ice Cafe, в който абсолютно всичко е направено от лед: стените, подът, масите, столовете. В ОАЕ, където средните температури през по-голямата част от годината са над 30 градуса, това луксозно заведение предлага удивителен градски контраст.

Ресторантът се посещава от хиляди туристи, както и от местни жители, които никога през живота си не са виждали сняг и не са усещали хлад. Заради това в Chillout Ice Cafe има ненарушимо правило – всеки гост може да остане вътре не повече от 40 минути.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90