Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Занижиха критериите за реконструкция на площад „Св. Неделя“

Столична община очаква световни архитекти да проявят интерес към конкурса, но заради българските промениха условията

Така изглежда обявата за конкурса в специализирания сайт  archcompetition.net. - Занижиха критериите за реконструкция на площад „Св. Неделя“

Така изглежда обявата за конкурса в специализирания сайт archcompetition.net.

Столична община очаква световни архитекти да проявят интерес към реконструкцията на площада пред църквата „Св. Неделя“. Ден след обявлението на конкурса, съобщение за него е публикувано и в специализирания сайт archcompetition.net, където редом до архитектурни обекти в Тайван, Токио, Канада, САЩ, Австралия и т.н. се предлага и българския централен площад в столицата.

Камарата на архитектите в България обаче отправи критики към Общината, твърдейки, че изискванията за опит и оборот на екипа са твърде високи и целят да изключат от надпреварата повечето архитектурни студиа у нас, според информация на „Медиапул“. И реакцията им бе взета предвид – в петък бе решено критериите да бъдат занижени, за да могат да се включат повече български кандидати.

Да припомним какви бяха условията на конкурса за реконструкция на площада, обявен на 17 септември. Той ще протече в два етапа. Първо всички желаещи трябва да докажат, че вече са работили над подобен проект – отговарящите на тези критерии преминават напред и ще бъдат оценявани от жури. Първите пет най-добри концепции ще получат парични награди. Печелившата ще донесе на екипа си от автори 70 хил. лв, както и договор за 500 хил. лв. за разработването на проект за ремонта на знаковия площад. Второто място ще вземе 60 хил. лв, третото – 50 хил. и т.н.

За Столична община обаче е важен не само опитът, но и големината на екипа, съставил предложението – според изискванията, в последните три години в него трябва да са работили средно 15 човека. Оборотът на студиото за последните три години трябва да е най-малко 1,5 млн., а за същия период трябва да са работили по реконструкцията на поне един площад, пешеходно пространство или парк с площ над 2,5 хектара, което да им е донесло приходи от 750 хил. лв.

Критериите изглеждат непосилни за повечето български кандидати, но главният арх. на София Здравко Здравков уверява, че ако екипите работят заедно, могат да ги покрият.

„Критериите ще бъдат променени и намалени наполовина – казва пред „Медиапул“ Здравков. – Все пак това е ключово пространство. Победителят в конкурса ще получи договор за работен проект.“

След изразеното недоволство от страна на Камарата на архитектите, корекцията в условията на конкурса изглежда така – достатъчни в кандидатстващия екип са 5 човека (вместо 15), оборотът на студиото за последните три години трябва да е в размер на 750 хил. лв. (вместо 1,5 млн. лв.) и приходите от сходен проект да са на стойност от 375 хил. лв. (вместо 750 хил.). Не се променя единствено изискването за опит.

Очакванията на Общината са зоната на площада да бъде превърната в пешеходна, като се отстранят паркоместата и линиите на градския транспорт, включително трамвайното трасе. От съществено значение е експонирането на археологическите разкопки с антични останки, като се допуска създаването на подземно ниво, за да се свърже археологията с познатите разкопки на Ларгото.

Срокът за кандидатстване е до 18 октомври. До 20 декември преминалите първи етап на конкурса ще получат покана за представяне на проектите си за втората фаза.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg