Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Западен рок в Северна Корея

Словенската банда „Лайбах“ показа „Бийтълс“ и „Юръп“ на Пхенян – но какъв е подтекстът в избора им на песни?

Парадна снимка на словенската банда преди концерта. - Западен рок в Северна Корея

Парадна снимка на словенската банда преди концерта.

В сряда една от най-известните словенски банди, майсторите на концептуалността в музиката „Лайбах“, стана първата западна рок група, изнесла концерт в Северна Корея. На кадри от събитието се вижда, че публиката е одобрително настроена, макар и не напълно уверена какво да прави на подобно място. Какво точно означава това участие?

„Лайбах“ са популярни с еклектичните си кавър версии на популярни песни – зрителите им в Пхенян чуха редица от тях, дори и парче на „Бийтълс“, а музиката бе съпроводена от прожекции в типичния севернокорейски пропаганден стил – с преводи на местния език, разказва в пространен материал „Би Би Си“.

Но какво имаше в сетлиста на „Лайбах“ в Пхенян? И какво би могъл да означава изборът им на песни?

„Звукът на музиката“

Както бяха обещали и преди пътуването си, „Лайбах“ изпълниха няколко песни от мюзикъла от 1965 г. „Звукът на музиката“. Разбира се, те не ги свирят за пръв път на своя изява – но изборът им да ги представят на севернокорейската публика със сигурност не е случаен.

Огромен екран с преводи на севернокорейски в типичния пропаганден стил.

Огромен екран с преводи на севернокорейски в типичния пропаганден стил.

Филмът всъщност е едно от малкото западни кинопроизведения, които хората в комунистическата страна имат право да гледат. Когато през март журналист от „Венити Феър“ посети Пхенян, местен жител му се оплака, че му се е наложило да изгледа „Звукът на музиката“ повече от сто пъти, тъй като той бил „учебната тетрадка по английски език в университета“.

А и от друга страна не личи историята на филма, която е за семейство, което бяга от нацистка Германия, да смущава властите в Северна Корея…

„Опус“ и Life is Life

Друга песен от програмата – прочутият диско хит на „Опус“ Life is Life, също често се изпълнява от „Лайбах“ на концертите им. Поглед към текста му обаче донякъде обяснява защо той добре се вписва в принципите на самостоятелност и самодостатъчност на тоталитарната страна.

Когато всички даваме силите си / даваме най-доброто

Във всяка минута от часа / не си и помисляме за почивка

И всички ще получите сила / всички ще получите най-доброто

Когато всеки дава всичко / и всяка песен се пее от всекиго.

Би могло, разбира се, изборът на тази песен да е и просто съвпадение.

Миналата година обаче един севернокорейски дезертьор каза пред британски медии, че хората от страната му са дълбоко духовни, но изобщо не са религиозни.

Миналата година обаче един севернокорейски дезертьор каза пред британски медии, че хората от страната му са дълбоко духовни, но изобщо не са религиозни.

„Бийтълс“ и Across the Universe

Across the Universe на „Бийтълс“ също е сред често изпълняваните на концерти на „Лайбах“ песни. Парчето е писано в периода, когато Джон Ленън е най-силно запленен от трансценденталната медитация. Заради това и песента е със силна духовна тематика и включва санскритска мантра.

Миналата година обаче един севернокорейски дезертьор каза пред британски медии, че хората от страната му са дълбоко духовни, но изобщо не са религиозни.

„Човешката комуникация с духовния свят е нещо много популярно в Северна Корея, където изниква най-често под формата на предсказания – заяви Джи-Мин Канг. – Както навсякъде по света, когато нещата прелеят чашата, а животът стане непоносимо труден, хората искат да научат какво предстои в бъдещето им.“

„Юръп“ и Final Countdown

Или Final Countdown на „Юръп“ – дали с песента за обратното броене „Лайбах“ не препраща към ядрената програма на Северна Корея?

Вторият куплет на парчето започва с думите „Отправяме се към Венера“ и въпреки че Пхенян засега не е обявил колонизаторски намерения към пращане на хора на Венера, имаше скорошни индикации, че се готви да изстреля нов сателит в космоса.

Намекнаха ли „Лайбах“ за ядрената програма на Северна Корея?

Намекнаха ли „Лайбах“ за ядрената програма на Северна Корея?

Призиви за единство с Южна Корея?

Решението да изпеят и традиционна корейска фолклорна песен се прие много добре от зрителите в залата. Всъщност музиката от жанра Ариранг, много популярен и в Южна Корея, е част от списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО – с мотива, че говори за „напускане и обединение, тъга, радост и щастие“ и „функционира като важен символ на единството“.

И макар на снимките от концерта да не изглежда зрителите да се забавляват, Севернокорейската информационна агенция съобщи: „Изпълнителите показаха артистичното умение на групата чрез специфичното си пеене, богат глас и умела интерпретация“.

Първите редове на публиката в залата.

Първите редове на публиката в залата.

Всички седят през цялото време и няма припяване или пляскане по време на песните – но пък това е норма на концертите в страната така или иначе. Или както обобщи Саймън Кокръл, генерален мениджър на севернокорейския туроператор „Корио Турс“, базиран в Пекин:

„Смятам, че повечето от хората не са имали идея какво да очакват, но цялото шоу изглежда много добре прието“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90