Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Западната порта на Сердика пред погром

Пътна настилка се срутва върху древните римски руини

Сградата край портата е била важен център за властта, най-вероятно митница, е установено при разкопките, които текат от 60-те години. Кадри: Видео, Би Ти Ви - Западната порта на Сердика пред погром

Сградата край портата е била важен център за властта, най-вероятно митница, е установено при разкопките, които текат от 60-те години. Кадри: Видео, Би Ти Ви

Антични руини са заплашени от унищожение заради срутена пътна настилка в София. От миналия петък заради проливните дъждове над столицата пътят на улица „Вашингтон“ не е издържал и в момента заплашва западната порта на римска Сердика, предава Би Ти Ви.

Сградата край портата е била важен център за властта, най-вероятно митница, е установено при разкопките, които текат на тома място от 60-те години. Край зданието има запазен латински надпис, който удостоверява стратегическото му значение за Римската империя.

Съвременен път върху древна крепост

Съвременен път върху древна крепост

За пострадалия обект отговаря общинското предприятие „Стара София“, откъдето са уверили, че до края на седмицата на място ще дойде конструктор. Той ще начертае и план как да се запазят пострадалите руини чрез укрепване на съвременната инфраструктура.

Но дори и да не успее – България си има редица експерти по „реставрация“ на подобни руини (справка – Ларгото, Голямата базилика в Плиска), така че току-виж и Западната порта на Сердика след време се окаже лъскава и новичка старина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах