Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Записки на Да Винчи качени онлайн (линк)

Бележките са от времето, когато Леонардо е бил в миланския двор

Две от страниците в бележниците на Да Винчи. Снимка: „Виктория и Албърт“  - Записки на Да Винчи качени онлайн (линк)

Две от страниците в бележниците на Да Винчи. Снимка: „Виктория и Албърт“

Учени и дигитални експерти в лондонския музей „Виктория и Албърт“ публикуваха онлайн съдържанието на два от бележниците на Леонардо да Винчи, давайки шанс на милиони отдадени на творчеството на ренесансовия гений да проследят в детайли неговите идеи.

Тефтерите са събрани в том, наречен „Codex Forster I“, на името на писателя и биограф Джон Фостър (1812 -1876 г.), подарил ги на музея заедно с голямата си библиотека. В него се съдържат както най-ранните, така и последните бележки на Да Винчи, отбелязва Art Newspaper.

„Виктория и Албърт“ съхраняват още три от тефтерите на Да Винчи, събрани в два тома.

„Планираме да направим и другите два тома достъпни онлайн до 2019 г., за да отбележим 500-годишнината от смъртта на Леонардо – казва Катрин Ивард, куратор на специалните колекции в библиотеката към музея. – Тефтерите ни напомнят, че Леонардо е бил колкото инженер, толкова и художник. Когато през ранните години на 1480-а пише до Лудовико Сфорцо, тогава управник на Милано, за да предложи услугите си, той се представя като военен инженер, само накратко споменавайки за артистичните си способности в края на писмото.“

Записките на Леонардо, качени на онлайн страницата на музея, са от времето, когато Леонардо е бил в миланския двор и се е фокусирал върху хидравличното инженерство – в тефтерите има рисунки на инструменти за изкопаване на канали и направляване на водата. На страниците се срещат и редица трактати за геометрията и начините за измерване на твърди тела.

Процесът по консервация на записките е от особено значение, тъй като страниците са станали много крехки.

„Ако искаме да оцелеят още 500 години и повече, трябва да се уверим, че не ги предоставяме за докосване, а в същото време позволяваме достъп до удивителното съдържание по различни начини, които няма да им навредят“, казва Ивард.

Използваната техника (IIIF, или Международна рамка за оперативна съвместимост на изображенията) за дигитализация на записките на Да Винчи е иновация.

„Именно стандартите на IIIF ни позволиха да представим кодекса по нов начин. Дигиталният екип на „Виктория и Албърт“ работи здраво през последните 18 месеца. Използвахме функцията за силно увеличение, за да представим едни от най-грандиозните и детайлни елементи от нашата колекция“, обяснява Кати Прайс, ръководител на дигиталния отдел към лондонската културна институция.

Тук може да разгледате отблизо бележките на Леонардо да Винчи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg