Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Записките на младия лекар Булгаков

Ново издание с разказите на писателя, в които начинаещ медик се сблъсква с предразсъдъците срещу медицината

Актьорите Даниъл Радклиф и Джон Хам (вдясно) в екранизацията на „Записки на младия лекар“, 2012 г. - Записките на младия лекар Булгаков

Актьорите Даниъл Радклиф и Джон Хам (вдясно) в екранизацията на „Записки на младия лекар“, 2012 г.

Казват, че в този цикъл разкази на Булгаков са събрани кошмарите на всеки млад лекар. В „Записки на младия лекар“ са събрани реални случки от медицинската практика на Булгаков между септември 1916-а и септември 1917 г., когато той е изпратен в Николско като мобилизиран военен лекар по време на Първата световна война.

Героят на разказите е съвсем малко по-млад от Булгаков – споменава се, че е на 23, докато писателят започва в селската болница 25-годишен и не е чак толкова неопитен. Действието също е изместено с една година – героят пристига в Николско през есента на 1917 г.

Всички тези разкази са публикувани за пръв път през 1925 – 1926 г. в московското списание „Медицински работник“. Били са обединени от подзаглавието „Записки на младия лекар”, което впоследствие става заглавие на книгата.

Потиснат от липсата на опит и натоварването, младият лекар в цикъла разкази се сблъсква с тежки случаи, които изцяло променят неговите възгледи за живота, изграждат го като личност и помагат за израстването му. Заедно с него расте и малкото общество в отдалечената провинция. Основната задача на лекаря е да преодолее вкоренените с векове предразсъдъци срещу науката.

В сборника на изд. „Нике” е включена и повестта „Морфин“, която принципно не е част от цикъла, макар че отново разказва, този път под формата на личен дневник, за ежедневието на лекаря в непросветена Русия. Сюжетът е вдъхновен от личния опит на Булгаков и борбата му със зависимостта към един от най-разпространените по онова време опиати.

През 2012 г. цикълът разкази е превърнат в британски сериал със същото заглавие. В главните роли са Даниъл Радклиф и Джон Хам, а за първия сезон на режисьорския стол сяда Алекс Хардкасъл, работил по сериали като „The Office“ и „Parks and Recreation“

Настоящото издание излиза в превода на Лиляна Минкова и оформлението на Дора Иванова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс