Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Започна демонтажът на Бронзовата къща (снимки)

Станала пословична със скандалите около сглобяването ѝ, скулптурата на Пламен Деянофф си отива

Работници се заеха с разглобяването на Бронзовата къща. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Започна демонтажът на Бронзовата къща (снимки)

Работници се заеха с разглобяването на Бронзовата къща. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Бронзовата къща вече е в историята. Днес, 1 февруари, започна демонтажът ѝ – само след едно отлагане. Станала пословична със скандалите около проточилото се сглобяване, работници се заеха с премахването ѝ. Демонтажът изненадващо започна само 1 месец след първоначалните планове на Столична община.

Произведението на Пламен Деянофф бе открито на 22 октомври 2018-а след поредица от скандали, измами и закъснения. Арт инсталацията трябваше да бъде издигната в чест на българското европредседателство – като подарък от следващия домакин на политическото събитие, Австрия. Но авторът успя да я завърши едва за финала му.

Бронзовата къща имаше кратък „живот“ – около 3 месеца, а представлява вероятно най-скъпото произведение на изкуството, поставено в публичното пространство у нас след 1989 г. В ефира на БНТ бе съобщена цената на творбата, в която влиза и поставянето ѝ – 2 млн. евро, дадени от австрийците.

Днес „къщата“ отново е зад заграждения, където петима работници започнаха разглобяването на бронзовите модули. Попитахме ги колко време ще продължи демонтажът, но не можаха да дадат конкретен срок – зависело от времето и от други непредвидими фактори. Авторът на произведението не се виждаше наоколо.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Площадката на мястото на взривения мавзолей на Георги Димитров ще се превърне в терен за временно експониране на съвременно изкуство. Столична община организира конкурс в рамките на новата програма „Навън“ и с бюджет 100 хил. лв. годишно. Победителят все още не е обявен.

„Резултатите по Програмата ще бъдат обявени със закъснение поради изчакване на становище от Направление „Архитектура и градоустройство”, свързано с конструктивно обследване и проучване на локацията – площадка „Мавзолей“, и възможностите за реализация на предложените проекти“, съобщиха преди около седмица от Дирекция „Култура“ към Общината.

Графикът за сключване на договорите по програма „Навън“ щял да бъде спазен – ще стане в периода март – април, а за реализация на спечелилия проект (или проекти) – между март и декември тази година.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90