Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Започна демонтажът на Бронзовата къща (снимки)

Станала пословична със скандалите около сглобяването ѝ, скулптурата на Пламен Деянофф си отива

Работници се заеха с разглобяването на Бронзовата къща. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Започна демонтажът на Бронзовата къща (снимки)

Работници се заеха с разглобяването на Бронзовата къща. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Бронзовата къща вече е в историята. Днес, 1 февруари, започна демонтажът ѝ – само след едно отлагане. Станала пословична със скандалите около проточилото се сглобяване, работници се заеха с премахването ѝ. Демонтажът изненадващо започна само 1 месец след първоначалните планове на Столична община.

Произведението на Пламен Деянофф бе открито на 22 октомври 2018-а след поредица от скандали, измами и закъснения. Арт инсталацията трябваше да бъде издигната в чест на българското европредседателство – като подарък от следващия домакин на политическото събитие, Австрия. Но авторът успя да я завърши едва за финала му.

Бронзовата къща имаше кратък „живот“ – около 3 месеца, а представлява вероятно най-скъпото произведение на изкуството, поставено в публичното пространство у нас след 1989 г. В ефира на БНТ бе съобщена цената на творбата, в която влиза и поставянето ѝ – 2 млн. евро, дадени от австрийците.

Днес „къщата“ отново е зад заграждения, където петима работници започнаха разглобяването на бронзовите модули. Попитахме ги колко време ще продължи демонтажът, но не можаха да дадат конкретен срок – зависело от времето и от други непредвидими фактори. Авторът на произведението не се виждаше наоколо.

Америка за България

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Площадката на мястото на взривения мавзолей на Георги Димитров ще се превърне в терен за временно експониране на съвременно изкуство. Столична община организира конкурс в рамките на новата програма „Навън“ и с бюджет 100 хил. лв. годишно. Победителят все още не е обявен.

„Резултатите по Програмата ще бъдат обявени със закъснение поради изчакване на становище от Направление „Архитектура и градоустройство”, свързано с конструктивно обследване и проучване на локацията – площадка „Мавзолей“, и възможностите за реализация на предложените проекти“, съобщиха преди около седмица от Дирекция „Култура“ към Общината.

Графикът за сключване на договорите по програма „Навън“ щял да бъде спазен – ще стане в периода март – април, а за реализация на спечелилия проект (или проекти) – между март и декември тази година.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах