VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Започна демонтажът на Бронзовата къща (снимки)

Станала пословична със скандалите около сглобяването ѝ, скулптурата на Пламен Деянофф си отива

Работници се заеха с разглобяването на Бронзовата къща. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Започна демонтажът на Бронзовата къща (снимки)

Работници се заеха с разглобяването на Бронзовата къща. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Бронзовата къща вече е в историята. Днес, 1 февруари, започна демонтажът ѝ – само след едно отлагане. Станала пословична със скандалите около проточилото се сглобяване, работници се заеха с премахването ѝ. Демонтажът изненадващо започна само 1 месец след първоначалните планове на Столична община.

Произведението на Пламен Деянофф бе открито на 22 октомври 2018-а след поредица от скандали, измами и закъснения. Арт инсталацията трябваше да бъде издигната в чест на българското европредседателство – като подарък от следващия домакин на политическото събитие, Австрия. Но авторът успя да я завърши едва за финала му.

Бронзовата къща имаше кратък „живот“ – около 3 месеца, а представлява вероятно най-скъпото произведение на изкуството, поставено в публичното пространство у нас след 1989 г. В ефира на БНТ бе съобщена цената на творбата, в която влиза и поставянето ѝ – 2 млн. евро, дадени от австрийците.

Днес „къщата“ отново е зад заграждения, където петима работници започнаха разглобяването на бронзовите модули. Попитахме ги колко време ще продължи демонтажът, но не можаха да дадат конкретен срок – зависело от времето и от други непредвидими фактори. Авторът на произведението не се виждаше наоколо.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Площадката на мястото на взривения мавзолей на Георги Димитров ще се превърне в терен за временно експониране на съвременно изкуство. Столична община организира конкурс в рамките на новата програма „Навън“ и с бюджет 100 хил. лв. годишно. Победителят все още не е обявен.

„Резултатите по Програмата ще бъдат обявени със закъснение поради изчакване на становище от Направление „Архитектура и градоустройство”, свързано с конструктивно обследване и проучване на локацията – площадка „Мавзолей“, и възможностите за реализация на предложените проекти“, съобщиха преди около седмица от Дирекция „Култура“ към Общината.

Графикът за сключване на договорите по програма „Навън“ щял да бъде спазен – ще стане в периода март – април, а за реализация на спечелилия проект (или проекти) – между март и декември тази година.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg