Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Започна реставрацията на „Нощна стража“ на Рембранд

Може да следите процеса онлайн

Реставрацията на „Нощна стража“ струва милиони и ще продължи години. Снимка: „Райксмузеум“ - Започна реставрацията на „Нощна стража“ на Рембранд

Реставрацията на „Нощна стража“ струва милиони и ще продължи години. Снимка: „Райксмузеум“

Амстердамският „Райксмузеум“ започна реставрация на най-популярната си картина – „Нощна стража“ на Рембранд ван Рейн – и кани посетителите да следят всяка част от процеса. Шедьовърът ще остане на стената на музея, но пред него ще бъде поставена стъклена лаборатория, за да бъде реставриран на място, пише Би Би Си.

Тук публиката може да наблюдава процеса.

„Нощна стража“ се смята за най-амбициозната работа на Рембранд. Завършена е през 1642 г., в апогея на Златната ера в Нидерландия. Позната като „Нощна стража“, картината всъщност се нарича „Ротата на капитан Банинг Кок“. Висока е близо 4 метра, широка е 4,5 м и тежи 337 кг. Изложена е на централно място в „Райксмузеум“ на специално създаден постамент. Произведението се посещава от над 2 млн. души годишно.

Експерти в амстердамския музей се притесняват, че с течение на времето някои части на картината се променят – и дават за пример избеляла фигура на малко куче. Затова „Нощна стража“ ще бъде подложена на детайлно проучване чрез високотехнологичен компютърен анализ и заснемане на картината с висока резолюция. Ще бъде сканирана милиметър по милиметър, а след компютърни анализи на цветовете и с помощта на още много нови технологии, екипът ще изработи план, по който да протече корекцията. Същинската работа започва този месец.

Това е първата основна реставрация на картината от 1975 г., когато мъж, въоръжен с кухненски нож, надви охраната на музея и повреди картината, обяснявайки че го е „направил за Бог“. Платното претърпява атака с нож и по-рано, през 1911-а, а 1990 г. е напръскано с химикали – но щетите не са имали фатални последици.

Повече от 2,5 милиона души идват да видят картината всяка година – казва Тако Дибитс, директор на музея. – Тя принадлежи на всеки, който живее в Холандия, и на света. Мислим, че публиката има правото да види какво се случва с тази картина.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах